Ucraina a primit bani de la UE. O primă tranșă de trei miliarde euro
Autor: Delia Gheață | 17 ian 2023, 16:33
Pachetul total valorează 18 miliarde de euro
Pachetul total valorează 18 miliarde de euro
Ucraina a primit o primă tranşă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde prevăzute de Uniunea Europeană pentru anul 2023, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, transmite AFP.

'Ucraina a primit primele 3 miliarde de euro din noul program macro-financiar de 18 miliarde de euro' de sprijin pentru economia ucraineană, a scris Zelenski pe Twitter, mulţumindu-le preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Celor 27 pentru 'sprijinul solid' acordat Kievului, la aproape 11 luni de de debutul invaziei ruse.

UE a aprobat la mijlocul lui decembrie acest nou ajutor financiar pentru Ucraina, după discuţii aprige între statele membre.

Concret, europenii s-au angajat să acorde lunar Ucrainei câte 1,5 miliarde de euro pe parcursul lui 2023 pentru a-i finanţa cheltuielile publice. Sprijinul ia forma unor împrumuturi pe 35 ani cu dobândă zero şi cu posibilitatea anulării datoriei.

Acest ajutor este totuşi însoţit de anumite condiţii, fixate de Bruxelles.

'UE are nevoie să fie sigură că cele 18 miliarde de euro vor fi folosite corespunzător de Ucraina', a explicat pe site-ul ucrainean eurointegration.com vicepremierul Olga Stefanişina, precizând că printre condiţii figurează mai ales chestiuni legate de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Pachetul financiar european este destinat să ajute la menţinerea bugetului ucrainean pe linia de plutire, Zelenski estimând necesarul la circa 45 miliarde de dolari pentru 2023.

Potrivit think-tank-ului ucrainean Centre for Economic Strategy, suma totală a ajutorului occidental (financiar, militar etc.) ar putea atinge 100 miliarde de dolari în 2023, dintre care peste 40 miliarde numai pentru forţele armate ucrainene.

Citește și Ursula von der Leyen: UE trebuie să sporească presiunea asupra Rusiei

Aflată în ţara care a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Ursula von der Leyen a spus că, de la începerea războiului din Ucraina, Rusia a tăiat 80% din livrările de gaz către Uniunea Europeană, însă blocul comunitar a compensat prin diversificarea surselor de energie. ''A fost depusă o muncă dificilă. Preţul gazului este acum mai mic decât înainte de invazia Rusiei'', a spus Von der Leyen. ....

Citește și Ucrainenii s-au grăbit să îşi mute afacerile în Polonia după invazia rusească

Datele furnizate de Guvernul de la Varşovia arată că 420.000 de ucraineni şi-au găsit un loc de muncă şi mulţi au înfiinţat firme, în special în sectoarele construcţii, IT şi vânzări cu amănuntul. Femeile reprezintă 41% din societăţile comerciale cu o singura persoană înfiinţate de ucraineni în Polonia.

Datele mai arată că peste 50% dintre companiile înfiinţate în Polonia au făcut acest lucru pentru a continua afacerile pe care le derulau în Ucraina. Aproximativ două treimi au spus că intenţionează să rămână pe piaţa din Polonia, indiferent care va fi rezultatul războiului. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Crossuri externe