Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Declaraţiile guvernatorului NBU dezvăluie, pentru prima dată, care sunt aşteptările autorităţilor de la Kiev, după ce au reluat discuţiile cu FMI în luna decembrie. Programul de asistenţă cu FMI a fost oprit anul trecut pe fondul îngrijorărilor instituţiei financiare internaţionale cu privire la ritmul reformelor în Ucraina.
"Ne aşteptăm la trei tranşe, în valoare de 500 milioane DST fiecare, adică un total de aproape 2,2 miliarde de dolari în acest an, iar restul în 2022", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.
În luna iunie a anului trecut, FMI a aprobat un program în valoare de cinci miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei, care a intrat în recesiune din cauza pandemiei de coronavirus.
Suedia trece printr-o situație DRAMATICĂ
"Lucrările misiunii FMI continuă...Pe baza rezultatelor din cursul acestei săptămâni, vom avea o imagine mai clară cu privire la acordurile care vor fi convenite", a spus Shevchenko, întrebat dacă autorităţile de la Kiev se aşteaptă să primească bani de la FMI până la finele primului trimestru.
Guvernatorul a precizat că Banca Naţională a Ucrainei îşi îndeplineşte angajamentele asumate faţă de FMI, încercând să calmeze îngrijorările referitoare la independenţa băncii centrale, care au ieşit în evidenţă anul trecut când precedentul guvernator a demisionat citând interferenţele din mediul politic.
Kyrylo Shevchenko a mai dezvăluit şi faptul că în 2021 Guvernul de la Kiev intenţionează să emită eurobonduri în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de dolari. "Există un nou optimism pe pieţele internaţionale...Sperăm că acest optimism nu va ocoli Ucraina", a spus Shevchenko.
În luna ianuarie, Banca Naţională a Ucrainei a menţinut dobânda de referinţă la minimul istoric de 6%, în pofida creşterii inflaţiei, care potrivit prognozelor NBU va urca până la 7% în 2021, comparativ cu o ţintă de aproximativ 5%.
Shevchenko a subliniat că, în termeni reali, dobânzile sunt negative, deoarece sunt sub rata inflaţiei, în încercarea de a stimula creşterea economică. Cu toate acestea, Banca Naţională a Ucrainei este pregătită să majoreze dobânda pentru a readuce inflaţia în limitele intervalului de variaţie ţintit, a spus Shevchenko.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...