Ucraina așteaptă să primească 2,2 miliarde de dolari de la FMI
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Războiul din Ucraina și inflația vor FRÂNA creșterea mondială în 2022 și 2023, avertizează directorul FMI
Războiul din Ucraina și inflația vor FRÂNA creșterea mondială în 2022 și 2023, avertizează directorul FMI
În acest an, Ucraina se aşteaptă să primească de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) trei tranşe în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, într-un interviu pentru Reuters.

Declaraţiile guvernatorului NBU dezvăluie, pentru prima dată, care sunt aşteptările autorităţilor de la Kiev, după ce au reluat discuţiile cu FMI în luna decembrie. Programul de asistenţă cu FMI a fost oprit anul trecut pe fondul îngrijorărilor instituţiei financiare internaţionale cu privire la ritmul reformelor în Ucraina.

"Ne aşteptăm la trei tranşe, în valoare de 500 milioane DST fiecare, adică un total de aproape 2,2 miliarde de dolari în acest an, iar restul în 2022", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.

În luna iunie a anului trecut, FMI a aprobat un program în valoare de cinci miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei, care a intrat în recesiune din cauza pandemiei de coronavirus.

Suedia trece printr-o situație DRAMATICĂ

"Lucrările misiunii FMI continuă...Pe baza rezultatelor din cursul acestei săptămâni, vom avea o imagine mai clară cu privire la acordurile care vor fi convenite", a spus Shevchenko, întrebat dacă autorităţile de la Kiev se aşteaptă să primească bani de la FMI până la finele primului trimestru.

Guvernatorul a precizat că Banca Naţională a Ucrainei îşi îndeplineşte angajamentele asumate faţă de FMI, încercând să calmeze îngrijorările referitoare la independenţa băncii centrale, care au ieşit în evidenţă anul trecut când precedentul guvernator a demisionat citând interferenţele din mediul politic.

Kyrylo Shevchenko a mai dezvăluit şi faptul că în 2021 Guvernul de la Kiev intenţionează să emită eurobonduri în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de dolari. "Există un nou optimism pe pieţele internaţionale...Sperăm că acest optimism nu va ocoli Ucraina", a spus Shevchenko.

În luna ianuarie, Banca Naţională a Ucrainei a menţinut dobânda de referinţă la minimul istoric de 6%, în pofida creşterii inflaţiei, care potrivit prognozelor NBU va urca până la 7% în 2021, comparativ cu o ţintă de aproximativ 5%.

Shevchenko a subliniat că, în termeni reali, dobânzile sunt negative, deoarece sunt sub rata inflaţiei, în încercarea de a stimula creşterea economică. Cu toate acestea, Banca Naţională a Ucrainei este pregătită să majoreze dobânda pentru a readuce inflaţia în limitele intervalului de variaţie ţintit, a spus Shevchenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel