Adrian Câciu: Nu avem downgrade de rating! Terminați cu minciunile!
Adrian Câciu, ministrul...
Inteligența artificială a fost utilizată de ambele părți pe câmpul de luptă în timpul invaziei Rusiei în Ucraina pentru identificarea țintelor, scanând imaginile mult mai rapid decât o poate face un om.
Oleksandr Dmitriev, fondatorul OCHI, un sistem digital ucrainean non-profit care centralizează și analizează fluxurile video de la peste 15 000 de echipaje de drone care lucrează pe linia frontului, a declarat pentru Reuters că sistemul său a colectat 2 milioane de ore, sau 228 de ani, de imagini video de pe câmpul de luptă de la drone începând cu 2022.
Acest lucru va oferi date vitale din care AI să învețe.
„Aceasta este hrană pentru AI: dacă vrei să înveți un AI, îi dai 2 milioane de ore (de video), va deveni ceva supranatural”.
Potrivit lui Dmitriev, imaginile pot fi folosite pentru a antrena modelele AI în tactici de luptă, reperarea țintelor și evaluarea eficienței sistemelor de arme.
„Este în esență experiență care poate fi transformată în matematică”, a spus el, adăugând că un program AI poate studia traiectoriile și unghiurile la care armele sunt cele mai eficiente.
Sistemul a fost realizat inițial în 2022 pentru a oferi comandanților militari o imagine de ansamblu asupra zonelor lor de pe câmpul de luptă, arătându-le pe un singur ecran imagini filmate cu drone de la toate echipajele din apropiere, una lângă alta.
După ce sistemul a fost implementat, echipa care îl conducea și-a dat seama că înregistrările video trimise de drone s-ar putea dovedi utile ca document al războiului, așa că au început să le stocheze.
În medie, Dmitriev a declarat că cinci sau șase terabytes de date noi au fost adăugate în fiecare zi din timpul luptelor.
Calitatea imaginii
Dmitriev a declarat că discută cu reprezentanți ai unora dintre aliații străini ai Ucrainei care și-au exprimat interesul pentru sistemul său OCHI, dar a refuzat să ofere detalii.
Samuel Bendett, senior fellow la Center for a New American Security, cu sediul în SUA, a declarat că un astfel de bazin vast de date ar fi extrem de valoros pentru a învăța sistemele AI să identifice ce anume văd și ce măsuri ar trebui să ia.
„Oamenii pot face acest lucru intuitiv, dar mașinile nu, și trebuie să fie instruite cu privire la ceea ce este sau nu un drum, sau un obstacol natural, sau o ambuscadă”, a spus el.
Kateryna Bondar, cercetător la centrul Wadhwani AI de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că dimensiunea setului de date și calitatea imaginii au fost importante, deoarece modelele AI au învățat să recunoască țintele pe baza formelor și culorilor.
Ucraina are, de asemenea, un alt sistem, numit Avengers, dezvoltat de Ministerul Apărării, care centralizează și colectează imagini video de la drone și CCTV.
Ministerul a refuzat să furnizeze informații despre acest sistem. Cu toate acestea, acesta a declarat anterior că Avengers detectează 12 000 de echipamente rusești pe săptămână, utilizând instrumente de identificare AI.
Mii de drone utilizează deja sisteme de inteligență artificială pentru a zbura singure către ținte fără a fi pilotate de un om, iar Ucraina utilizează tehnologii de inteligență artificială pentru a ajuta la deminarea teritoriului său.
Companiile ucrainene dezvoltă roiuri de drone, unde un sistem informatic va putea executa comenzi pentru un nor interconectat de zeci de drone.
Rusia a prezentat, de asemenea, utilizarea AI pe câmpul de luptă, în special pentru recunoașterea țintelor în dronele de atac Lancet, care s-au dovedit letale împotriva vehiculelor blindate ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu, ministrul...
Gazprom anunță că livrează gaze...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...
Cifra de afaceri din comerţul...
Metrorex a semnat joi, cu CEC...
Programele Rabla și Rabla Plus,...
Pe măsură ce viitorul...
Lucara Diamond Corp. a anunțat...
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Un jurnalist britanic a șocat...
Administrația Fondului pentru...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Curtea Supremă a SUA a anunțat...