Ucraina. Olaf Scholz în conflict cu Bundeswehr? Ce arme refuză să trimită și de ce
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Tancurile Leopard 1 ale Germaniei, ”dificil” de menevrat
Tancurile Leopard 1 ale Germaniei, ”dificil” de menevrat
Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu un val de critici atât din interiorul țării cât și din afară din cauza deciziei de a nu trimite arme grele Ucrinei pentru a o  sprijini în confruntarea cu Rusia.

Argumentul cancelarului german este că armata țării sale stă prost cu stocurile de arme și că nu își permite să trimită astfel de arme. Șeful guvernului german a mai spus că tancurile și obuzierele pe care industria germană a declarat că le-ar putea furniza nu ar putea fi utilizate cu ușurință. 

Criticii, inclusiv din rândul partenerilor săi de coaliție, îl acuză pe Scholz că este prea timid, poate din cauza reticenței unor social-democrațl care au susținut de mult timp apropierea Occidentului de Rusia.

Umbrele istoriei

Spre deosebire de alți aliați occidentali, Germania nu a furnizat arme Ucrainei înainte de invazia Rusiei din 24 februarie și chiar a blocat alte națiuni să trimită echipamente militare de origine germană, având în vedere îndelungata sa politică de a nu exporta arme în zonele de război.

Această politică a beneficiat de un sprijin public larg, având în vedere istoria sângeroasă a Germaniei din secolul XX și pacifismul care a rezultat, și în special sentimentul de vină față de Uniunea Sovietică pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, la câteva zile după invazia pe care Moscova o descrie ca fiind o "operațiune militară specială", Scholz a anunțat o revizuire dramatică a politicii externe și de securitate a Germaniei, cu scopul de a face țara mai hotărâtă.

Cancelarul a promis livrarea de arme antitanc și antiaeriene din stocurile militare germane, pe care le-a descris însă ca fiind "arme defensive". 

În timp ce guvernul refuză să detalieze ce a trimis efectiv până acum, Bundeswehr a trimis stocuri în valoare totală de 83 de milioane de euro, potrivit ministrului Apărării, Christine Lambrecht.

 

US Navy a testat un LASER de MARE PRECIZIE

Armele pe care China le-ar putea oferi ca ajutor Rusiei

Joe Biden, anunțul momentului privind războiul din Ucraina

Se promit bani mulți

Guvernul a declarat săptămâna trecută că a alocat 1,4 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să cumpere arme, inclusiv 400 de milioane de euro destinate finanțării pentru Kiev prin intermediul Facilității Europene pentru Pace - aproape o treime din bugetul total de 1,5 miliarde de euro.

Din ce în ce mai multe țări occidentale trimit, de asemenea, arme grele Ucrainei - dar nu și Germania.

Bundeswehr-ul este într-o stare proastă după 30 de ani de uzură care au urmat sfârșitului Războiului Rece. Atât Scholz, cât și Lambrecht au susținut că renunțarea la oricare dintre armele sale grele ar pune în pericol capacitatea armatei de a-și face treaba.

În plus, Ucraina are nevoie rapid de armele grele, a declarat Scholz. În industria germană s-a vorbit despre aducerea în stare de funcționare a unor arme precum tancul Leopard 1 sau vechile vehicule de luptă de infanterie Marder pentru a fi trimise Ucrainei. Dar acest lucru ar dura ceva timp.

Primul din cele 50 de tancuri Leopard 1 ar putea fi livrat în șase săptămâni, a declarat directorul general al producătorului de armament Rheinmetall, Armin Papperger, pentru ziarul Handelblatt, la jumătatea lunii aprilie.

Scholz a ridicat marți și problema complexității instruirii trupelor ucrainene pe sisteme occidentale, precum și a întreținerii și aprovizionării cu piese de schimb într-o zonă de război.

Acesta este motivul pentru care, potrivit lui Scholz, ar fi logic să se aprovizioneze Kievul cu armament greu construit în Uniunea Sovietică și încă în uz sau depozitat la unii aliați din estul NATO.

Sholz taie lista ministerului Apărării

Guvernul Germaniei a împărtășit Ucrainei o listă de echipamente pe care industria le-ar putea furniza, a declarat Scholz. Dar aceasta nu include arme grele, a declarat o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.

Cotidianul Bild a relatat joi că cancelaria a redus la jumătate o listă a Ministerului Apărării cu armele pe care industria le-ar putea furniza. Ministerul Apărării a refuzat să comenteze, în timp ce cancelaria nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

"Armele de care avem nevoie nu se află pe această listă", a declarat marți ambasadorul ucrainean Andrij Melnik la postul de televiziune ZDF. "Fiecare ezitare suplimentară costă vieți omenești".

Experții militari spun că strategia germană este prea timidă

"Se construiește o barieră artificială din partea noastră", a declarat generalul german în retragere Egon Ramms la postul public de televiziune ZDF.

"Poate că aceste arme nu sunt atât de ușor de manevrat, iar trupele ucrainene trebuie să fie antrenate pe ele, dar această pregătire poate fi oferită și într-un mod accelerat", a spus el, referindu-se la tancurile Leopard 1 și la vehiculele de luptă pentru infanterie Marder.

"Un astfel de echipament ar fi fost extraordinar de valoros pentru Ucraina, mai ales dacă decizia de a-l furniza Kievului ar fi fost luată cu șase săptămâni în urmă", a mai spus Ramms.

Tensiuni în coaliție

Disputa privind livrarea de armament greu provoacă tensiuni în prima coaliție națională tripartită din Germania, între social-democrații lui Scholz (SPD) și partenerii săi, Verzii și Democrații Liberi.

Verzii și FDP fac presiuni pentru ca Berlinul să intensifice livrările de arme către Ucraina.

"Mi se pare un pic paternalist să spui armatei ucrainene, care luptă eroic de săptămâni întregi, că s-ar putea să nu fie capabilă să facă față anumitor echipamente”, a declarat Anton Hofreiter, președintele Verzilor din comisia pentru Europa a Parlamentului.

Membri ai SPD i-au luat apărarea lui Scholz și au avertizat că nu trebuie să fie atras în ceea ce ar putea fi considerat o confruntare directă cu Rusia. Germania este, de asemenea, puternic dependentă de energia rusă.

"Nu există răspunsuri simple, nici în ceea ce privește livrarea de echipamente militare grele către Ucraina", a declarat liderul grupului parlamentar SPD, Ralf Muetzenich, afirmând că astfel de decizii ar avea consecințe de amploare pentru securitatea Germaniei și a NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel