"În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia şi Polonia. Dar suntem dispuşi să ne extindem exporturile şi în Germania", a declarat pentru DPA premierul ucrainean Denîs Şmîhal.
"Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare", a spus el, adăugând că va ridica această chestiune în timpul vizitei sale de la Berlin din acest weekend.
Şmîhal începe sâmbătă o vizită în Germania, unde duminică urmează să aibă o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.
În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a deconectat de la reţeaua de electricitate care o lega de Rusia. La mijlocul lunii martie, reţeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la reţeaua europeană.
De atunci, Ucraina exportă între 400 şi 700 de megawaţi de electricitate pe zi către UE şi Republica Moldova.
Şmîhal vrea acum ca ţara sa să îşi sporească de câteva ori exporturile către UE. "Acest lucru ar fi foarte bun pentru ambele părţi. UE ar primi mai multă energie, iar noi am primi mai multă valută, de care avem nevoie urgentă", a spus premierul ucrainean.
Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 gigawaţi. Totuşi, cele şase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie.
Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată că luptele din apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa ar putea duce la un accident nuclear.
Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populaţiei, cât şi a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creşterea capacităţii de export de electricitate a Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...
Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...
BVB a câştigat aproape nouă...
Investitorii globali au...
Scope Rating a îmbunătăţit...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...
Evaziunea începe din bucătărie:...