UE a eșuat în privința reglementării inteligenţei artificiale
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Totuși, discuțiile se vor relua vineri dimineață
Totuși, discuțiile se vor relua vineri dimineață
După aproape douăzeci și patru de ore de negocieri, legiuitorii europeni nu au reușit să ajungă la un acord politic cu privire la stabilirea de norme pentru controlul inteligenței artificiale. Discuţiile vor fi reluate vineri dimineaţă.

A fost o dezbatere lungă, dură și intensă. După aproape 24 de ore de negocieri, legiuitorii europeni nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui proiect de lege care vizează reglementarea inteligenței artificiale (IA), primul de acest gen din lume.

Acest text, care a declanșat dispute aprinse la Bruxelles în ultimele luni își propune să instituie un sistem de control al unei tehnologii prezentate de unii ca o potențială amenințare la adresa existenței umanității.

Vorbind la modul general, documentul stabilește reguli pentru sistemele de IA cu risc ridicat, clasificându-le de la scăzut la inacceptabil. De la diagnosticarea unor afecțiuni, la obținerea de credite, la conducerea autonomă a vehiculelor și la sortarea CV-urilor, IA intervine în toate sectoarele și afectează drepturile fundamentale ale cetățenilor. De aici dezbaterea uneori agitată pe care a generat-o textul.

Cu ușile închise

Acesta a fost obiectul negocierilor de miercuri seară dintre Consiliul şi Parlamentul European, precum şi Comisia Europeană, menite să definitiveze forma finală a documentului.

Deocamdată însă, nu s-a putut ajunge la un acord asupra întregului proiect de lege, iar discuţiile au fost amânate până vineri dimineaţă. "Am făcut multe progrese în ultimele ore, lucrările se reiau mâine, rămâneți cu noi!", a scris joi, pe Twitter, Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, unul dintre arhitecţii documentului.

De fapt, este vorba despre un eșec. Inițial, protagoniștii credeau cu adevărat că pot anunța un acord cu privire la versiunea finală a proiectului de lege joi dimineața.

ChatGPT, o bătaie de cap

"Există acorduri asupra anumitor părţi ale textului, dar sunt provizorii și pentru a vorbi de un acord total este nevoie de un acord asupra tuturor aspectelor abordate...", au declarat surse apropiate discuțiilor, citate de cotidianul economic Les Echos. 

Se pare că participanții la negocieri ar fi reușit, totuși, să traseze liniile ale unui acord asupra problemei dureroase a reglementării IA generative - sistemele precum ChatGPT -, până acum cel mai mare obstacol. 

Se are în vedere un model cu mai multe niveluri de reglementare și constrângeri mai mari pentru cele mai puternice sisteme. Un aspect care ar mulțumi atât Parlamentul UE, dar și numeroșii oameni de știință care cer, unii, un cadru specific și o autoreglementare, alții precum cei din Franța, Germania și Italia, de teamă să reguli prea stricte ar putea ucide start-up-urile europene care ar putea concura cu OpenAI sau Google.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel