UE a hotărât: Statele membre nu mai pot decide singure dacă primesc sau nu ruși
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
UE a hotărât: Statele membre nu mai pot decide singure dacă primesc sau nu ruși
UE a hotărât: Statele membre nu mai pot decide singure dacă primesc sau nu ruși
Uniunea Europeană trebuie să stabilească o poziţie comună faţă de cererile de intrare ale ruşilor care fug din ţară din cauza războiului din Ucraina, a declarat joi Comisia Europeană.

Mulţi ruşi încearcă să părăsească ţara după anunțul de mobilizare parţială al lui Vladimir Putin

Executivul blocului european a adăugat că statele membre trebuie, totuşi, să analizeze cererile de la caz la caz, ţinând seama de drepturile fundamentale şi procedurile legale privind acordarea de azil.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a fost informat cu privire la faptul că mulţi ruşi încearcă să părăsească ţara după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat o mobilizare parţială. Oficialul european a precizat că o jumătate de milion de ruşi au plecat din Rusia după declanşarea invaziei în Ucraina.

„Au avut loc proteste în mai multe oraşe din Rusia, ceea ce arată faptul că ruşii îşi arată opinia lor despre mobilizare.

În principiu, noi, ca Uniunea Europeană, suntem solidari cu cetăţenii ruşi care au curajul şi îndrăzneala de a-şi arăta deschis opoziţia faţă de ceea ce face regimul rus, în special când este vorba de războiul ilegal din Ucraina”, a mai spus Peter Stano.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că solicitările de intrare în statele membre ale UE „trebuie gestionate în conformitate cu legea UE”, care include şi respectarea drepturilor fundamentale şi a întregii legislaţii privind procedurile de acordare de azil.

„Având în vedere această situaţie fără precedent, statele membre vor analiza cererile de la caz la caz”, a adăugat Peter Stano. „Trebuie să avem o poziţie comună la nivelul UE”, a subliniat un alt oficial UE, potrivit B1TV.

Variantele lui Biden în cazul în care Putin aruncă ”nucleara”

Președintele rus Vladimir Putin nu vrea să folosească armele nucleare, așa cum nu vrea să continue "operațiunea sa militară specială" împotriva Ucrainei. Dar el încă luptă - pentru că este incapabil să câștige. Asta înseamnă, de asemenea, că ar putea totuși să arunce o bombă nucleară, așa cum a amenințat din nou săptămâna aceasta. SUA și aliații săi - și prietenii putativi ai lui Putin din China și din alte părți - trebuie să decidă acum cum vor reacționa, sunt de părere analiștii Bloomberg.

Pentru Putin, escaladarea nucleară nu ar fi o modalitate de a smulge victoria din ghearele înfrângerii, ci de a smulge supraviețuirea - politică sau chiar fizică - din ghearele uitării. Spre deosebire de liderii democrați, el nu are cum să se retragă cu grație după toate daunele pe care le-a făcut. Ca un istoric șarlatan al țarilor, el știe că sfârșitul său ar putea fi dezastruos.

Acesta este motivul pentru care ar putea scoate de la naftalină o doctrină rusă pe care analiștii occidentali o numesc "escaladarea pentru a de-escalada". Aceasta înseamnă să se meargă pe calea nucleară pentru a evita să piardă un război convențional (non-nuclear). Putin ar detona una sau mai multe bombe nucleare "tactice" (spre deosebire de cele "strategice"). Acestea sunt explozii cu randament redus, suficient de mari pentru a elimina o poziție a armatei ucrainene sau un centru logistic - dar prea "mici" pentru a șterge un oraș întreg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel