UE alocă 3,6 miliarde de euro pentru finanţarea a 41 de proiecte în domeniul tehnologiilor curate. Ţările selectate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Într-un comunicat emis de Comisia Europeană s-a anunțat că Fondul pentru Inovare al UE a alocat peste 3,6 miliarde de euro pentru susținerea a 41 de proiecte ample în domeniul tehnologiilor curate. Această finanțare generoasă are scopul de a stimula inovația și dezvoltarea tehnologică în Europa, conform comunicatului Executivului comunitar.

Aceste proiecte se concentrează pe implementarea planului REPowerEU și pe reducerea treptată a importurilor europene de combustibili fosili proveniți din Rusia. Ele acoperă diverse industrii, inclusiv industria cimentului, oțelului, biocarburanților avansați, combustibililor de aviație obținuți din surse regenerabile, energiei eoliene și solare, precum și hidrogenului produs din surse regenerabile și produselor derivate din acesta. Prin finanțare, se urmărește transformarea într-o manieră ecologică a unor sectoare economice importante din Europa, în special cele care prezintă dificultăți în procesul de decarbonizare.

Proiectele selectate sunt situate în 15 state membre ale UE: Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Portugalia, Spania şi Suedia, precum şi în Norvegia. Toate proiectele sprijinite vor intra în funcţiune înainte de 2030 şi ar trebui să permită evitarea a 221 de milioane de tone de emisii de CO2 în primii 10 ani de funcţionare.

Cele 41 de proiecte au fost selectate în urma celei de a treia cereri de propuneri de proiecte la scară largă, care a acoperit patru teme: decarbonizarea "generală"; "electrificarea industriei şi hidrogenul"; "producţia de tehnologii curate", precum şi "proiecte-pilot de dimensiuni medii".

În cadrul temei decarbonizării "generale" sunt opt proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acestea includ trei proiecte care provin din rafinării şi cinci proiecte din sectorul cimentului şi al varului şi sunt situate în Belgia, Croaţia, Germania, Grecia, Ţările de Jos, Portugalia şi Suedia.

În cadrul temei "electrificării industriei şi hidrogenului" sunt 13 proiecte în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro. Printre acestea se numără şase proiecte privind producţia de hidrogen din surse regenerabile, precum şi şapte proiecte privind utilizarea hidrogenului în diferite sectoare: industria chimică, rafinării şi oţel. Proiectele sunt situate în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia şi Norvegia.

În cadrul temei "producţiei de tehnologii curate" sunt 11 proiecte în valoare de aproape 800 milioane de euro. Acestea includ patru proiecte privind producţia de electrolizoare, patru proiecte privind bateriile (inclusiv reciclarea) şi trei proiecte privind panourile şi modulele fotovoltaice, situate în Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Spania, Suedia şi Norvegia.

În cadrul temei "proiectelor-pilot de dimensiuni medii" sunt nouă proiecte în valoare de 250 de milioane de euro. Printre acestea se numără două proiecte din domeniul energiei eoliene, două din domeniul energiei oceanice, două privind produsele chimice şi proiecte din sectorul sticlei, privind captarea carbonului şi e-combustibilii. Proiectele sunt situate în Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Spania şi Norvegia.

Proiectele selectate au fost evaluate de experţi independenţi pe baza a cinci criterii de atribuire: capacitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în comparaţie cu tehnologiile tradiţionale; nivelul de inovare; maturitatea operaţională, financiară şi tehnică; scalabilitatea, precum şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor. Pe lângă cele 41 de proiecte selectate joi pentru finanţare, alte proiecte promiţătoare, dar insuficient de mature, vor primi asistenţă pentru dezvoltare din partea Băncii Europene de Investiţii. Acestea vor fi anunţate în ultimul trimestru al anului 2023. La sfârşitul anului, Comisia va lansa următoarea cerere de propuneri pentru proiecte la scară largă în cadrul Fondului pentru inovare, cu un buget majorat de 4 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com

pixel