UE aprobă un fond uriaș de 150 de miliarde € pentru apărare. Programul SAFE devine realitate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parlamentul European, discuții pe tema noilor sancțiuni împotriva Rusiei
Parlamentul European, discuții pe tema noilor sancțiuni împotriva Rusiei
UE lansează un mega-fond de 150 de miliarde de euro pentru apărare, pe fondul temerilor legate de Rusia și de incertitudinile privind sprijinul SUA, relatează Reuters.

Uniunea Europeană a aprobat marți, la Bruxelles, înființarea unui fond comun de apărare în valoare de 150 de miliarde de euro, ca răspuns la amenințarea tot mai accentuată din partea Rusiei și la nesiguranța legată de angajamentele Statelor Unite pentru securitatea Europei.

Decizia a fost luată de miniștrii statelor membre UE, reunite în cadrul Consiliului. Toate cele 27 de țări au sprijinit măsura, cu excepția Ungariei, care s-a abținut, potrivit diplomaților prezenți.

Noul mecanism, denumit SAFE – Acțiune pentru Securitatea Europei, presupune împrumuturi comune garantate la nivelul UE pentru a finanța proiecte europene comune de apărare. Este primul program de investiții în apărare de asemenea amploare coordonat la nivelul UE.

„Cu cât investim mai mult în securitate, cu atât descurajăm mai eficient pe cei care ne doresc răul”, a transmis Polonia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Fundația acestui fond a fost propusă de Comisia Europeană în martie, în contextul în care mai mulți lideri europeni și-au exprimat îngrijorarea că viitoarele administrații americane – inclusiv o posibilă revenire a lui Donald Trump – ar putea retrage sprijinul militar acordat Europei.



Reacții și context geopolitic

 

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a provocat o reevaluare profundă a politicilor de apărare în Europa. În ultimii trei ani, statele UE și-au majorat bugetele pentru apărare cu peste 30%, însă liderii europeni consideră că este nevoie de mai multă coordonare și investiții comune pentru a face față noilor provocări.

În ciuda criticilor venite din partea Moscovei – care a acuzat UE că „inventează o amenințare rusă” – blocul european continuă să-și consolideze capacitățile de apărare, considerând retorica Kremlinului similară celei folosite înaintea invaziei Ucrainei.


Ce presupune fondul SAFE

 

SAFE urmărește să încurajeze colaborarea între industriile de apărare din diferite state membre, cu o regulă clară: minimum 65% din valoarea fiecărui proiect trebuie să provină de la companii din UE, Spațiul Economic European sau Ucraina.

Proiectele pot include și firme din alte state, precum Marea Britanie, dacă acestea au semnat acorduri speciale de securitate și apărare cu UE, așa cum s-a întâmplat recent.

Fondul a fost lansat printr-o procedură rapidă, ocolind Parlamentul European, ceea ce reflectă urgența percepută de liderii europeni în consolidarea autonomiei în domeniul apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Freepik.com
UE. Freepik.com
ANAF. Freepik.com
Freepik.com
Mașină veche, o rablă / FOTO: Facebook AFM
Freepik.com
ROMGAZ
Ilie Bolojan
Casă de schimb valutar
Freepik.com
Analize / FOTO: Freepik
Donald Trump
Bani

ROBOR urcă din nou! Ce înseamnă pentru creditele în lei

Ratele ROBOR urcă ușor, lichiditatea se stabilizează,...

Elon Musk și Donald Trump
Freepik.com
Freepik.com
Tractor / Foto: Freepik
Documente / FOTO: Freepik
România, bombardată cu știri false chiar și după alegeri
Nicușor Dan
Varșovia / Foto: Unsplash

Polonia. Boom-ul economic ascunde nemulțumiri

Deși Polonia afișează una dintre cele mai dinamice...

Toate construcțiile majore au nevoie de mașinării eficiente

Niciodată nu a fost mai simplu pentru un antreprenor...

Funcționar al temutei instituții denumite Imigrare și Control Vamal (ICE)
Teren agricol / Foto: Freepik
Familie cu copii
Inundații cumplite

Cod roșu de inundații! Viituri periculoase în 10 județe

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din centrul și...

Vremea va fi în continuare instabilă

pixel