UE caută soluții pentru relaxarea regulilor privind stocarea gazelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Instalație gaze / FOTO: Freepik
Instalație gaze / FOTO: Freepik
Actualele norme duc la creșterea prețurilor. 

Țările Uniunii Europene discută despre posibilitatea relaxării obiectivelor obligatorii ale Uniunii în materie de stocare a gazelor, deoarece se tem că regulile actuale vor duce la creșterea prețurilor la gaz, conform unui document de negociere consultat de Reuters.

Critici din partea Germaniei, Franței și Țărilor de Jos

Țări precum Germania, Franța și Țările de Jos au avertizat că termenele obligatorii ale UE pentru umplerea stocurilor de gaz duc la creșterea prețurilor, semnalând pieței că cumpărătorii europeni sunt obligați să achiziționeze volume mari de combustibil într-un interval de timp fix, ceea ce creează o oportunitate de manipulare a prețurilor.

Negocieri pentru modificarea obiectivelor

Statele membre ale UE negociază în prezent modificarea acestor obiective. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus menținerea obiectivelor obligatorii până în 2027, însă țările UE și Parlamentul European pot modifica propunerea și trebuie să aprobe regulile finale.

Propunerea de modificare a termenului

Un proiect de propunere de negociere, care a circulat printre țările UE vineri seara și de care Reuters a luat cunoștință, arată că statele iau în considerare modificarea obligației UE de a umple stocurile de gaz până la 90% din capacitate înainte de 1 noiembrie în fiecare an. În schimb, ar putea exista un interval de timp flexibil între 1 octombrie și 1 decembrie.

Propunerea ar face, de asemenea, opțională seria de obiective intermediare ale UE pentru umplerea stocurilor de gaz în lunile premergătoare lunii noiembrie.

Rolul Poloniei

Diplomații statelor UE vor examina propunerea săptămâna viitoare și ar putea lua în considerare alte modificări ale regulilor. Propunerea de negociere a fost pregătită de Polonia, care deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene și conduce negocierile între statele membre. Reprezentanții săi nu au răspuns imediat unei solicitări de comentariu.

Reacția Comisiei Europene

Comisia a declarat că va fi mai indulgentă în aplicarea obiectivului de stocare a gazului din noiembrie anul acesta, dar acest lucru nu a calmat îngrijorările guvernelor care se tem că vor trebui să plătească o factură mare pentru umplerea stocurilor în cazul în care prețurile gazului cresc vertiginos.

Obiectivele privind stocarea gazelor au fost introduse în 2022, după ce Rusia a redus livrările, pentru a asigura că țările UE dispun de rezerve de combustibil în timpul lunilor de iarnă, când cererea de încălzire atinge nivelul maxim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel