UE caută soluții pentru relaxarea regulilor privind stocarea gazelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Instalație gaze / FOTO: Freepik
Instalație gaze / FOTO: Freepik
Actualele norme duc la creșterea prețurilor. 

Țările Uniunii Europene discută despre posibilitatea relaxării obiectivelor obligatorii ale Uniunii în materie de stocare a gazelor, deoarece se tem că regulile actuale vor duce la creșterea prețurilor la gaz, conform unui document de negociere consultat de Reuters.

Critici din partea Germaniei, Franței și Țărilor de Jos

Țări precum Germania, Franța și Țările de Jos au avertizat că termenele obligatorii ale UE pentru umplerea stocurilor de gaz duc la creșterea prețurilor, semnalând pieței că cumpărătorii europeni sunt obligați să achiziționeze volume mari de combustibil într-un interval de timp fix, ceea ce creează o oportunitate de manipulare a prețurilor.

Negocieri pentru modificarea obiectivelor

Statele membre ale UE negociază în prezent modificarea acestor obiective. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus menținerea obiectivelor obligatorii până în 2027, însă țările UE și Parlamentul European pot modifica propunerea și trebuie să aprobe regulile finale.

Propunerea de modificare a termenului

Un proiect de propunere de negociere, care a circulat printre țările UE vineri seara și de care Reuters a luat cunoștință, arată că statele iau în considerare modificarea obligației UE de a umple stocurile de gaz până la 90% din capacitate înainte de 1 noiembrie în fiecare an. În schimb, ar putea exista un interval de timp flexibil între 1 octombrie și 1 decembrie.

Propunerea ar face, de asemenea, opțională seria de obiective intermediare ale UE pentru umplerea stocurilor de gaz în lunile premergătoare lunii noiembrie.

Rolul Poloniei

Diplomații statelor UE vor examina propunerea săptămâna viitoare și ar putea lua în considerare alte modificări ale regulilor. Propunerea de negociere a fost pregătită de Polonia, care deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene și conduce negocierile între statele membre. Reprezentanții săi nu au răspuns imediat unei solicitări de comentariu.

Reacția Comisiei Europene

Comisia a declarat că va fi mai indulgentă în aplicarea obiectivului de stocare a gazului din noiembrie anul acesta, dar acest lucru nu a calmat îngrijorările guvernelor care se tem că vor trebui să plătească o factură mare pentru umplerea stocurilor în cazul în care prețurile gazului cresc vertiginos.

Obiectivele privind stocarea gazelor au fost introduse în 2022, după ce Rusia a redus livrările, pentru a asigura că țările UE dispun de rezerve de combustibil în timpul lunilor de iarnă, când cererea de încălzire atinge nivelul maxim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel