Autoritate pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, creată de UE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Autoritate pentru prevenirea spălării banilor și finanțarea terorismului
Autoritate pentru prevenirea spălării banilor și finanțarea terorismului
Consiliul European (CE) și Parlamentul European (PE) au ajuns la un acord provizoriu cu privire la crearea unei noi autorități europene pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului Anti-Money Laundering Act (AMLA) - elementul central al pachetului de măsuri împotriva spălării banilor, care vizează protejarea cetățenilor UE și a sistemului financiar al UE împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

AMLA va avea competențe de supraveghere directă și indirectă asupra entităților obligate cu risc ridicat din sectorul financiar. 

Având în vedere natura transfrontalieră a criminalității financiare, noua autoritate va spori eficiența cadrului de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului Anti-Money Laundering/Combating the Financing of Terrorism (AML/CFT), prin crearea unui mecanism integrat cu autoritățile naționale de supraveghere pentru a se asigura că entitățile obligate respectă obligațiile legate de AML/CFT în sectorul financiar. AMLA va avea, de asemenea, un rol de sprijin în ceea ce privește sectoarele nefinanciare și va coordona unitățile de informații financiare din statele membre.

În plus față de competențele de supraveghere și pentru a asigura conformitatea, în cazul unor încălcări grave, sistematice sau repetate ale cerințelor direct aplicabile, autoritatea va impune sancțiuni pecuniare entităților obligate selectate.

Competențe de supraveghere

Acordul provizoriu adaugă competențe la AMLA pentru a supraveghea direct anumite tipuri de instituții de credit și financiare, inclusiv furnizorii de servicii de criptomonede, în cazul în care acestea sunt considerate de risc ridicat sau operează la nivel transfrontalier.

AMLA va efectua o selecție a instituțiilor de credit și financiare care reprezintă un risc ridicat în mai multe state membre. Entitățile obligate selectate vor fi supravegheate de echipe comune de supraveghere conduse de AMLA, care vor efectua, printre altele, evaluări și inspecții. Acordul încredințează autorității să supravegheze până la 40 de grupuri și entități în cadrul primului proces de selecție.

Pentru entitățile obligate neselectate, supravegherea AML/CFT va rămâne în principal la nivel național.

În ceea ce privește sectorul nefinanciar, AMLA va avea un rol de sprijin, efectuând evaluări și investigând posibilele încălcări în aplicarea cadrului AML/CFT. AMLA va avea competența de a emite recomandări fără caracter obligatoriu. Autoritățile naționale de supraveghere vor putea înființa în mod voluntar un colegiu pentru o entitate nefinanciară care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, dacă se consideră necesar.

Acordul provizoriu extinde domeniul de aplicare și conținutul bazei de date de supraveghere a AMLA, solicitând autorității să înființeze și să țină la zi o bază de date centrală cu informații relevante pentru sistemul de supraveghere AML/CFT.

Sancțiuni financiare specifice

Autoritatea va monitoriza faptul că entitățile obligate selectate dispun de politici și proceduri interne pentru a asigura punerea în aplicare a sancțiunilor financiare țintite de înghețare a activelor și de confiscare.

Guvernanță

AMLA va avea un consiliu general compus din reprezentanți ai autorităților de supraveghere și ai unităților de informații financiare din toate statele membre, precum și un consiliu executiv, care va fi organul de conducere al AMLA, compus din președintele Autorității și cinci membri independenți cu normă întreagă.

Consiliul și Parlamentul au eliminat dreptul de veto al Comisiei cu privire la unele dintre competențele consiliului executiv, în special competențele bugetare ale acestuia.

Denunțarea de infracțiuni

Acordul provizoriu introduce un mecanism consolidat de denunțare a neregulilor. În ceea ce privește entitățile obligate, AMLA se va ocupa numai de rapoartele care provin din sectorul financiar. De asemenea, aceasta va putea să se ocupe de raportări din partea angajaților autorităților naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel