Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
AMLA va avea competențe de supraveghere directă și indirectă asupra entităților obligate cu risc ridicat din sectorul financiar.
Având în vedere natura transfrontalieră a criminalității financiare, noua autoritate va spori eficiența cadrului de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului Anti-Money Laundering/Combating the Financing of Terrorism (AML/CFT), prin crearea unui mecanism integrat cu autoritățile naționale de supraveghere pentru a se asigura că entitățile obligate respectă obligațiile legate de AML/CFT în sectorul financiar. AMLA va avea, de asemenea, un rol de sprijin în ceea ce privește sectoarele nefinanciare și va coordona unitățile de informații financiare din statele membre.
În plus față de competențele de supraveghere și pentru a asigura conformitatea, în cazul unor încălcări grave, sistematice sau repetate ale cerințelor direct aplicabile, autoritatea va impune sancțiuni pecuniare entităților obligate selectate.
Competențe de supraveghere
Acordul provizoriu adaugă competențe la AMLA pentru a supraveghea direct anumite tipuri de instituții de credit și financiare, inclusiv furnizorii de servicii de criptomonede, în cazul în care acestea sunt considerate de risc ridicat sau operează la nivel transfrontalier.
AMLA va efectua o selecție a instituțiilor de credit și financiare care reprezintă un risc ridicat în mai multe state membre. Entitățile obligate selectate vor fi supravegheate de echipe comune de supraveghere conduse de AMLA, care vor efectua, printre altele, evaluări și inspecții. Acordul încredințează autorității să supravegheze până la 40 de grupuri și entități în cadrul primului proces de selecție.
Pentru entitățile obligate neselectate, supravegherea AML/CFT va rămâne în principal la nivel național.
În ceea ce privește sectorul nefinanciar, AMLA va avea un rol de sprijin, efectuând evaluări și investigând posibilele încălcări în aplicarea cadrului AML/CFT. AMLA va avea competența de a emite recomandări fără caracter obligatoriu. Autoritățile naționale de supraveghere vor putea înființa în mod voluntar un colegiu pentru o entitate nefinanciară care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, dacă se consideră necesar.
Acordul provizoriu extinde domeniul de aplicare și conținutul bazei de date de supraveghere a AMLA, solicitând autorității să înființeze și să țină la zi o bază de date centrală cu informații relevante pentru sistemul de supraveghere AML/CFT.
Sancțiuni financiare specifice
Autoritatea va monitoriza faptul că entitățile obligate selectate dispun de politici și proceduri interne pentru a asigura punerea în aplicare a sancțiunilor financiare țintite de înghețare a activelor și de confiscare.
Guvernanță
AMLA va avea un consiliu general compus din reprezentanți ai autorităților de supraveghere și ai unităților de informații financiare din toate statele membre, precum și un consiliu executiv, care va fi organul de conducere al AMLA, compus din președintele Autorității și cinci membri independenți cu normă întreagă.
Consiliul și Parlamentul au eliminat dreptul de veto al Comisiei cu privire la unele dintre competențele consiliului executiv, în special competențele bugetare ale acestuia.
Denunțarea de infracțiuni
Acordul provizoriu introduce un mecanism consolidat de denunțare a neregulilor. În ceea ce privește entitățile obligate, AMLA se va ocupa numai de rapoartele care provin din sectorul financiar. De asemenea, aceasta va putea să se ocupe de raportări din partea angajaților autorităților naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...