UE dă noi bătăi de cap giganților din tehnologie. Trebuie oprită răspândirea conținutului dăunător, dar și alte măsuri

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cele 4 companii care dictează tot ce se întâmplă pe internet
Cele 4 companii care dictează tot ce se întâmplă pe internet
Peste 10 din cele mai mari companii de tehnologie din lume se confruntă cu un control juridic fără precedent, în condițiile în care Legea privind serviciile digitale (DSA) a Uniunii Europene impune noi reguli privind moderarea conținutului, confidențialitatea utilizatorilor și transparența.

Începând de vineri, o serie de giganți ai internetului - inclusiv platformele Facebook și Instagram ale Meta , magazinul online App Store al Apple și o serie de servicii Google - se vor confrunta cu noi obligații în UE, printre care se numără prevenirea răspândirii conținutului dăunător, interzicerea sau limitarea anumitor practici de targetare a utilizatorilor și partajarea unor date interne cu autoritățile de reglementare și cu cercetătorii asociați.

UE este văzută ca lider mondial în materie de reglementare în domeniul tehnologiei, cu acte legislative de mai mare anvergură - cum ar fi Legea privind piețele digitale și Legea privind inteligența artificială - în curs de adoptare. Succesul blocului comunitar în punerea în aplicare a acestor legi va influența introducerea unor norme similare în întreaga lume.

Însă cercetătorii au ridicat întrebări cu privire la faptul dacă aceste companii au făcut suficient pentru a răspunde așteptărilor legislatorilor.

Deocamdată, normele se aplică doar la 19 dintre cele mai mari platforme online, cele care au peste 45 de milioane de utilizatori în UE. De la jumătatea lunii februarie, însă, acestea se vor aplica unei serii de platforme online, indiferent de mărimea lor.

Orice firmă care încalcă DSA riscă o amendă în valoare de până la 6% din cifra de afaceri globală, iar recidiviștilor li se poate interzice complet să opereze în Europa.

Reuters a cerut fiecărei companii desemnate în cadrul DSA să discute despre schimbările pe care le-au făcut. Cele mai multe au indicat postări pe bloguri publice pe această temă, refuzând să facă alte comentarii sau nu au răspuns deloc.

Două dintre companiile desemnate pentru o reglementare timpurie - gigantul comerțului electronic Amazon și retailerul german de modă Zalando - contestă în prezent în instanță includerea lor pe listă.

"Ne putem aștepta ca platformele să țină cu dinții pentru a-și apăra practicile", a declarat Kingsley Hayes, șeful departamentului de litigii privind datele și confidențialitatea la firma de avocatură Keller Postman. "Mai ales atunci când noile reguli de conformitate încalcă modelele de bază ale afacerilor lor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel