UE în alertă în fața declinului competitivității europene
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Reuniune / FOTO: Freepik
Reuniune / FOTO: Freepik
Şefii de stat şi de guvern europeni se întâlnesc miercuri şi joi în cadrul unui summit dedicat în principal măsurilor ce trebuie luate pentru ca UE, care a rămas mult în urma Statelor Unite și a Chinei, să-şi recapete rangul.

În condițiile în care statisticile indică o deconectare a Bătrânului Continent față de Statele Unite și China, creșterea economică lentă din zona euro, războiul din Ucraina și creșterea tensiunilor geopolitice amplifică temerile că această stare de lucruri va persista o perioadă mai lungă decât și-ar fi dorit liderii UE.

Șefii de stat și de guvern vor discuta, astfel, modalități de restabilire a competitivității UE, o chestiune care promite să fie în centrul agendei politice a Bătrânului Continent în lunile următoare, pe măsură ce se apropie alegerile europene.

Liderii se vor baza pe un raport mult așteptat al fostului prim-ministru italian Enrico Letta privind viitorul pieței unice care le va fi prezentat joi și care ar urma să propună o serie de măsuri pentru îmbunătățirea funcționării pieței interne, inclusiv o mai bună integrare a sectoarelor telecomunicațiilor, energiei și finanțelor, altfel UE ar fi sortită declinului.

Subiect și mai delicat: raportul sugerează crearea unui nou regim de ajutor de stat care ar impune guvernelor naționale să aloce o parte din finanțarea lor națională investițiilor europene.

Abandon economic

„Riscul relocării industriale și tehnologice din UE este astăzi o realitate. Europa trebuie să-și recâștige productivitatea, suveranitatea și, mai presus de toate, trebuie să fie capabilă să investească în domenii cheie pentru viitor: tranziția verde și digitală, dar și provocările rezilienței și securității economice, apărării sau inovației”, explică un înalt funcționar public.

Acestea ar trebui să stabilească primele etape pentru un viitor „pact de competitivitate”, așa cum este numit la Bruxelles, menit să reducă decalajele de „creștere, productivitate și inovare” dintre Uniune și principalii săi concurenți.

Va avea și o dezbatere pe tema viitorului uniunii piețelor de capital, o reformă europeană blocată de ani de zile, pe care UE - în special Franța - încearcă să o resusciteze de câteva luni. O chestiune care devine crucială, în condițiile în care costisitoarele tranziții verde și digitală vor necesita o finanțare masivă din partea statelor membre.

„Va exista o pondere a investițiilor publice, dar cea mai mare parte va trebui să provină din capitalul privat, de la investitori”, a precizat alt înalt oficial european, citat de agențiile de presă. Potrivit acestuia trebuie inversată tendința acestor investiții, care merg mai degrabă în afara UE, și în special în Statele Unite. De menționat că anual aproape 300 miliarde de euro trec Atlanticul. 

Cei 27 vor trebui să depășească un anumit număr de diferențe complexe privind înființarea acestei uniuni - fie în materie de supraveghere, fie de impozitare - în special între Franța și Germania. „Există o dorință franco-germană de a merge înainte chiar dacă plecăm de la poziții diferite”, asigură Elysée.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel