Uniunea Europeană a ajuns marți la un acord asupra unor norme care să facă mai eficiente înghețarea și confiscarea bunurilor provenite din activități ilegale, scrie Reuters.
Inițiativa vizează, de asemenea, creșterea capacității țărilor membre UE de a identifica activele persoanelor din Rusia sau Belarus care fac obiectul sancțiunilor blocului comunitar.
Negociatorii Parlamentului European și ai Comisiei Europene au ajuns la un acord privind normele minime la nivelul UE referitoare la urmărirea, identificarea, înghețarea, confiscarea și gestionarea bunurilor cumpărate cu bani proveniți din afaceri ilegale.
Normele vor garanta că bunurile pot fi înghețate rapid și vor extinde sfera infracțiunilor cuprinse de legislația UE existentă pentru a include traficul de persoane, de droguri și de arme de foc. De asemenea, acestea vor lua măsuri drastice în cazurile în care o terță persoană contribuie la evitarea confiscării.
Persoanele și societățile care profită de pe urma eludării sancțiunilor își vor vedea veniturile confiscate în același mod ca și cele ale cartelurilor de droguri.
Atunci când a propus legea, în mai 2022, Comisia Europeană a declarat că infracționalitatea organizată este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității europene. Potrivit datelor Europol, bandele criminale acumulează venituri estimate la cel puțin 139 de miliarde de euro pe an.
Țările membre UE vor fi obligate să se asigure că autoritățile implicate în depistarea și înghețarea banilor proveniți din infracțiuni dispun de personal calificat și de resurse suficiente.
Noua lege, care va intra probabil în vigoare anul viitor, se va extinde, de asemenea, la confiscarea "averilor inexplicabile" și va încerca să acorde prioritate restituirii și despăgubirii victimelor infracțiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...