COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Comisia Europeană consideră că datorită măsurilor de lichiditate la nivel naţional, de aproape 2.300 miliarde de euro, guvernele din zona euro au reuşit până acum să evite creşterea insolvenţelor.
Fără un astfel de ajutor şi a noilor împrumuturi de la bănci, aproape un sfert dintre companiile UE ar fi avut probleme de lichidităţi până la finalul lui 2020, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată în document.
"Odată ce măsurile de sprijin fără precedent expiră, un număr de afaceri nu-şi vor putea probabil achita datoriile, ceea ce va duce la creşterea creditelor neperformante şi a falimentelor", conform materialului consultat de Reuters.
Curs valutar. BNR: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro
Aproape jumătate dintre firmele care ar fi avut probleme de lichidităţi în 2020 din cauza pandemiei se confruntau deja cu un risc ridicat de faliment înaintea crizei, şi acum sunt păstrate pe linia de plutire doar cu ajutorul guvernelor. Prin urmare, exista temeri privind solvabilitatea lor după criză, se arată în document.
Eurogrupul (miniştrii de Finanţe din zona euro) va discuta luni cum să gestioneze situaţia firmelor cu probleme după încetarea sprijinului de stat şi care sunt cele mai bune moduri de a identifica, cu ajutorul investitorilor din sectorul privat, care companii sunt viabile şi pot supravieţui.
"Există un acord deplin că sprijinul fiscal trebuie să fie menţinut un timp. Dar există şi recunoaşterea faptului că va fi necesară o tranziţie graduală către un suport mai bine orientat", a declarat pentru Reuters un oficial din zona euro implicat în pregătirile pentru reuniunea de luni.
În trimestrul trei din 2020, împrumuturile băncilor din zona euro sub moratoriu au totalizat 587 miliarde de euro, din care aproximativ 60% erau credite ale companiilor. În trimestrul doi din 2020, procentul creditelor neperformante din totalul împrumuturilor era de 5,23%.
"Per ansamblu, nivelul creditelor neperformante ar urma să crească în UE, deşi magnitudinea şi momentul acestei creşteri rămâne nesigur. Din fericire, nivelul solid al capitalului băncilor, comparativ cu criza financiară din deceniul trecut, ar trebui să le ajute să absoarbă şocul mai bine de data aceasta", se arată în documentul CE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...