UE va miza pe noile tehnici genomice pentru a-şi adapta agricultura

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Este o nouă tendință
Este o nouă tendință
Ideea a fost discutată de miniștri ai Agriculturii din UE la o reuniune la Praga. 

Miniştrii europeni ai Agriculturii au cerut vineri adaptarea rapidă a cadrului european de reglementare cu privire la Organismele Modificate Genetic, pentru a încuraja biotehnologiile care fac culturile agricole mai rezistente la schimbările climatice, Bruxelles-ul promiţându-le ca va propune o modificare în 2023, informează AFP.

Un raport al Comisiei Europene, din luna aprilie 2021, recomanda modificarea regulilor drastice care încadrează OMG-urile, considerându-le "neadaptate" la tehnicile de editare a genomului, care permit dezvoltarea de soiuri de seminţe rezistente la anumite ierbicide sau la secetă. Astfel de soiuri sunt cultivate experimental dar nu pot fi comercializate.

Cu prilejul reuniunii lor de la Praga, desfăşurată în semn de omagiu sub figura cehului Gregor Mendel, părintele geneticii moderne, miniştrii europeni ai Agriculturii au cerut ca aceste biotehnologii să devină un instrument pentru combaterea schimbărilor climatice.

"Tehnicile de editare genomică sunt un instrument minunat pentru a face astfel încât culturile agricole să aibă nevoie de mai puţină apă, de mai puţine produse fitosanitare şi de îngrăşăminte, să fie mai rezistente", a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas Puchades.

"Imediat ce aceste "noi tehnici genomice" vor permite asigurarea tranziţiei agro-ecologice şi să facem faţă schimbărilor climatice, aceasta este o cale pe care trebuie să o explorăm", a apreciat omologul francez Marc Fesneau.

Cu toate acestea, unele state membre se declară vigilente pentru ca acest nou cadru să nu însemne o relaxare pentru Organismele Modificate Genetic.

Citește și Avertismentul unui fermier: Preţul cărnii de porc s-ar putea dubla

Citește și Subvenţia pe suprafaţă în 2022 ar putea ajunge la 96,2796 euro/hectar

"Slovacia se opune OMG-urilor, agricultura europeană nu are nevoie de ele. În schimb, suntem deschişi la noile metode de selecţie genomică pentru că suntem conştienţi că trebuie îmbunătăţite soiurile la climă. Vrem să discutăm opţiunile posibile", a subliniat ministrul slovac al Agriculturii, Samuel Vlcan.

"Nu vrem OMG-uri, însă noi vorbim aici de editare genomică. Va fi nevoie de o abordare prudentă care să semene cât mai mult posibil cu metodele tradiţionale de selecţie...Trebuie puse la punct soiuri mai rezistente la secetă, la frig, la dăunători", a insistat ministrul ceh al Agriculturii, Zdenek Nekula, care a cerut o "analiză exhaustivă" înaintea oricărei decizii.

În acest context, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis că va veni cu o propunere legislativă "în al doilea trimestru din 2023".

"Pe termen lung, trebuie să ne facem culturile mai rezistente. Miniştrii au abordat în totalitare această abordare, nu există controverse cu privire la direcţia adoptată spre tehnicile genomice. Propunerea noastră va fi bazată pe un solid studiu de impact. Trebuie să fim extrem de atenţie pentru a îndepărta orice pericol pentru sănătatea publică, pentru mediu şi pentru interesele economice ale fermierilor. De exemplu, va trebui să protejăm agricultura ecologică de orice impact negativ", a insistat comisarul Janusz Wojciechowski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel