UE vrea locuințe încălzite doar cu electricitate, fără subvenții pentru centrale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord privind o modalitate de reducere a emisiile și consumului de energie al clădirilor din întreaga Uniunea Europene. 

Potrivit acestei înțelegeri, nu se vor mai acorda subvenții pentru centralele pe gaz sau petrol, iar din 2040 toate locuințele din UE ar urma să fie încălzite cu electricitate. Până atunci însă, începând cu 2030, toate clădirile nou construite vor trebui să prezinte un nivel net zero de emisii. 

”Acordul va accentua, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU, și va oferi argumente economice solide pentru un sector al clădirilor mai curat în UE”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

În consecință, fiecare stat al Uniunii își va adopta propria traiectorie națională de reducere a consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16 % până în 2030 și cu 20-22 % până în 2035, fiind permisă o flexibilitate suficientă pentru luarea în calcul a circumstanțelor naționale.

Totodată, măsurile naționale vor trebui să garanteze că cel puțin 55 % din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.

Directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor conține măsuri de îmbunătățire atât a planificării strategice a renovărilor, cât și a instrumentelor de asigurare a ducerii la bun sfârșit a acestor renovări. În conformitate cu dispozițiile convenite, statele membre:

- vor institui planuri naționale de renovare a clădirilor pentru a stabili strategia națională de decarbonizare a parcului imobiliar și modalitățile de eliminare a barierelor rămase, cum ar fi cele legate de finanțare, formare și atragerea unui număr mai mare de lucrători calificați;

- vor institui scheme naționale de pașapoarte de renovare a clădirilor pentru a îndruma proprietarii de clădiri cu privire la etapele renovărilor având ca finalitate crearea unor clădiri cu emisii zero;

- vor înființa ghișee unice pentru proprietarii de locuințe, IMM-uri și toți actorii din lanțul valoric al renovării, care vor primi sprijin și orientări specifice și independente. În plus, acordul va ajuta UE să elimine treptat cazanele pe bază de combustibili fosili, scrie Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel