UE vrea mai puțină birocrație pentru extinderea rețelei 5G
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Măsura va duce și la ieftinirea serviciilor / Foto: Freepik
Măsura va duce și la ieftinirea serviciilor / Foto: Freepik
Comisia Europeană vrea să reducă birocraţia şi costurile pentru a ajuta operatorii de telefonie, precum Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia şi alţii, să îşi extindă reţelele de telefonie 5G, potrivit unui document al Executivului comunitar consultat de Reuters.

Potrivit acestui document, Comisia Europeană, care vrea ca toţi europenii să aibă conectivitate la nivel de gigabit şi 75% dintre companiile din UE să utilizeze infrastructura cloud sau inteligenţa artificială în 2030, ar urma să îşi anunţe propunerea, denumită Gigabit Infrastructure Act, în data de 10 februarie.

Măsurile avute în vedere de Executivul comunitar ar putea să permită operatorilor de telecomunicaţii să îşi diminueze costurile administrative cu aproximativ 40 de milioane de euro pe an, estimează Comisia Europeană.

"Mai multe din modificările propuse au în vedere să facă regulile şi procedurile mai clare, mai simple şi mai eficiente, să permită părţilor să înţeleagă mai uşor care sunt drepturile şi obligaţiile lor şi încearcă să promoveze sinergiile", se arată în documentul menţionat. "Propunerea prevede, de asemenea, orientări la nivelul Uniunii (acces la infrastructura fizică şi unele criterii pentru acces şi reguli de coordonare), ceea ce ar trebui să faciliteze implementarea coerentă a propunerilor relevante precum şi soluţionarea potenţialelor dispute", se mai arată în document.

Printre măsurile avute în vedere este şi aceea că furnizorii de telecomunicaţii pot accesa infrastructura fizică deţinută şi controlată de entităţi din sectorul public, indiferent de locaţia lor conform unor termeni corecţi şi rezonabili.

Citește și: 

Rămânem fără telefonie mobilă? Europa se pregătește și pentru așa ceva

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze dacă raţionalizarea energiei va scoate din funcţiune o mare parte a reţelelor mobile din regiune, transmite Reuters.

Oficialii din industria telecom intervievaţi de Reuters se tem că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei, forţând companiile şi guvernele să încerce să atenueze impactul. În prezent nu există suficiente sisteme de rezervă în mult ţări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitate, ceea ce creşte riscul opririi funcţionării telefoanelor mobile, susţin patru directori din industria telecom.

Ţările UE, precum Franţa, Suedia şi Germania, încearcă să se asigură că telecomunicaţiile vor funcţiona chiar şi dacă va exista o întrerupere prelungită a aprovizionării cu electricitate care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă ridicate pe teritoriul lor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel