Un AI al Google va prelua controlul calculatoarelor personale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alphabet Inc., compania-mamă a Google, pregătește o nouă tehnologie de inteligență artificială care va putea prelua controlul asupra browserului pentru a efectua sarcini complexe precum căutări avansate și cumpărături online, potrivit publicației The Information.

Această tehnologie nouă, denumită intern „Project Jarvis”, va fi testată încă din decembrie, odată cu lansarea următorului model avansat de inteligență artificială, Gemini. Dacă planurile inițiale se vor concretiza, utilizatorii ar putea experimenta o transformare semnificativă a modului în care interacționează cu internetul, folosind comenzi AI pentru a naviga, a selecta produse și a efectua sarcini digitale în browser.

Europa impune reguli stricte pentru protejarea utilizatorilor în fața abuzurilor Big Tech

Această inițiativă vine într-un moment în care Uniunea Europeană continuă să reglementeze activitățile companiilor Big Tech prin pachetul legislativ Digital Services Act (DSA) și Digital Markets Act (DMA). Aceste acte normative sunt menite să protejeze drepturile cetățenilor și să prevină comportamentele monopoliste din partea marilor companii tehnologice, cum ar fi Alphabet (Google), Facebook, Amazon și alte nume influente din industrie.

Printre obiectivele principale ale DSA și DMA se numără creșterea transparenței algoritmilor, protejarea datelor personale ale cetățenilor și impunerea unor standarde de transparență pentru ca marile platforme să nu își abuzeze poziția dominantă pe piață. Conform reglementărilor UE, companiile trebuie să își dezvăluie modul de funcționare al algoritmilor și să ofere utilizatorilor posibilitatea de a controla datele colectate și modul în care acestea sunt utilizate.

Google, sub lupa UE pentru transparența și securitatea datelor

În contextul lansării Project Jarvis, Google va trebui să respecte reglementările UE privind protecția consumatorilor și să se asigure că AI-ul utilizat în navigare nu pune în pericol datele personale ale utilizatorilor. Noua tehnologie trebuie să fie concepută pentru a evita comportamentele care ar putea manipula alegerile utilizatorilor sau care ar putea introduce elemente de publicitate ascunsă în procesele de căutare și cumpărături. UE solicită ca AI-ul să opereze conform unor principii clare și verificabile, pentru a proteja integritatea deciziilor utilizatorilor și pentru a evita riscul creării unor piețe manipulative.

Pentru Alphabet și alte companii Big Tech, DSA și DMA impun respectarea unor măsuri stricte în Europa. Astfel, Google va trebui să asigure că Project Jarvis respectă toate standardele UE pentru transparență și integritate, minimizând riscurile de abuz în utilizarea datelor personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel