Acest bloc din Polonia este invidiat chiar și de cei care locuiesc în celelalte blocuri ale cartierului. Motivul este acela că adiminstratorul a ”tapetat” tot blocul cu panouri fotovoltaice astfel că cei care locuiesc în acest aici aproape că nu plătesc nimic la întreținere.
Zbigniew Chrapkiewicz, în vârstă de 69 de ani și care este administratorul blocului din 1994 spune că blocul era într-o avandată stare de degradare, pivnițele erau inundate, iar scările erau în ruină: ”În cadrul unui efort voluntar, am săpat fundațiile și am pus izolație, am început prin înlocuirea ferestrelor din casa scărilor și am izolat acoperișul. În 2010 am finalizat izolarea clădirii, adică izolarea termică, care a fost baza pentru activitățile ulterioare", a povestit pentru o publicație locală Chrapkiewicz.
Demersul nu a fost unul ușor pentru că mulți din bloc s-au opus vehement ideilor și demersurilor revoluționare ale lui Zbigniew Chrapkiewicz dar tenacitatea polonezului a depășit toate aceste impedimente.
În 2014, clădirea a fost deconectată de la centrala termică locală și au fost instalate pompe la o adâncime de 100 de metri pentru a pompa căldura naturală de sub pământși alimentate de panourile fotovoltaice instalate pe acoperiș. Trei ani mai târziu, cu 40 de apartamente și 86 de rezidenți, comunitatea a aruncat centralele cu gaz nesigure folosite de rezidenți pentru a încălzi apa. Au fost instalate pompe de căldură cu sursă de aer și panouri solare termice pentru încălzirea apei.
Citește și:
Panouri fotovoltaice. Cât durează cu AFM și cât pe cont propriu
Explozia prețurilor la energie electrică a mărit interesul românilor pentru surse alternative, una dintre acestea fiind panourile fotovoltaice care pot fi instalate de fiecare pe propria locuință.
Statul vine în sprijinul celor care vor să facă acest lucru cu Programul Casa Verde Fotovoltaice. Administrațiua Fondului pentru Mediu.
Guvernul României oferă prin proiectul Casa Verde 2022 suma de 20.000 de lei care reprezintă 90% investiția montării de panouri fotovoltaice.
Partea care revine de plată beneficiarului este de 10% adică încă 2.000 de lei și va avea un total de 20.200 de lei pentru a-ți instala un proiect de panouri fotovoltaice.
Cu acești bani majoritatea instalatorilor montează un sistem minim format din trei kilowați putere instalată și un invertor și evident vor face toată documentația prin care beneficiarul devine prosumator și va fi legat rețea și va putea vinde în rețea excesul de energie.
Echipamentele care vor fi instalate în acești bani sunt 10 panouri fotovoltaice un invertor mic, un contor și bineînțeles tot panoul de distribuție, structură de montaj și cablaje.
Lista actelor necesare:
- copie după cartea de identitare
- ultima factură pentru electricitate
- certificat de atestare fiscală de la ANAF. Pentru obținerea documetului, solicitantul face cerere la ANAF-ul de care aparține iar documentul poate fi eliberat chiar în aceeași zi. Acest document atestă că nu ai datorii la stat; Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Trump și criptomonedele: Un...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...