Un CET provizoriu va asigura zona din nord-est a Capitalei

Autor: Matei Ion
Data publicării:
CET-ul provizoriu va asigura energie pentru zona de nord și est a Bucureștiului
CET-ul provizoriu va asigura energie pentru zona de nord și est a Bucureștiului
Centrala provizorie de la CET Titan, care urmează să asigure o sursă suplimentară de energie în zona de nord-est a Capitalei, ar urma să fie pusă în funcţiune până în jurul datei de 10 decembrie.

Primarul general, Nicuşor Dan, a verificat joi stadiul procesului de montare a centralei provizorii, amplasate în locaţia fostului CET Titan. După desfiinţarea CET Titan în 2014, încălzirea locuinţelor din zonă s-a făcut de la CET Sud, aflat la mare distanţă, ceea ce a dus la reducerea presiunii apei şi la furnizarea agentului termic sub parametrii normali.

"Problema pe care Bucureşti o are este că avea nişte CET-uri care erau destul de bine distribuite în teritoriu. Avem un CET mare în vest, un CET în zona vest central, două CET-uri în sud, mai avem un CET aici - CET Titan, care s-a desfiinţat în 2014 - şi mai aveam un CET în Pipera, desfiinţat în 2009. În felul acesta, geografic s-a dezechilibrat: tot ce înseamnă zonă de est şi nord-est energia termică trebuie dusă pe distanţe foarte lungi din sud", a spus edilul general.

Nicuşor Dan a menţionat că în locaţia fostului CET Titan Ministerul Energiei intenţionează să realizeze o centrală în cogenerare (care să producă energie termică, dar şi electrică), dar că implementarea proiectului necesită o durată mai îndelungată de timp. Din acest motiv, s-a decis amplasarea unei centrale provizorii, care să producă doar energie termică. A fost încheiat un contract de închiriere pentru un an, care ar putea fi prelungit însă până la trei ani. În perioada următoare vor fi amplasate cinci module, iar Termoenergetica va asigura racordarea acestora cu Bulevardul Basarabia.

Directorul S.C Energofor S.A, George Păduraru, a anunţat că firma va asigura personalul care va deservi echipamentele, costul închirierii şi al serviciilor aferente fiind de 13 milioane de lei pe an. El a estimat că echipamentele vor fi puse în funcţiune în jurul datei de 10 decembrie.

"Se vor raporta parametrii la dispeceratul Termoenergetica, însă operarea şi supravegherea echipamentelor le vom face tot noi, pe toată perioada de închiriere. (...) Dacă se lucrează doar cu aceste echipamente, (energia termică furnizată, n.r.) va ajunge la 4.000-4.500 de apartamente. Asigură agentul termic - încălzire şi pentru apa caldă menajeră", a spus acesta.

În ce priveşte lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare din Capitală, Nicuşor Dan a precizat că în prezent sunt deschise patru şantiere: Ferentari (s-au reabilitat 9 kilometri), Berceni (2 kilometri), Pantelimon (1 kilometru), Mihalache-Amzei (câteva sute de metri). Totodată, au fost închise şantierele din Bobocica şi Drumul Taberei, iar compania Termoenergetica a reabilitat segmente mai scurte de reţea care totalizează 8 kilometri. Edilul general a menţionat că se va lucra inclusiv pe parcursul iernii la conductele mai mici, de provizorat.

Termoenergetica a semnat în luna iunie contractul pentru închirierea unei centrale provizorii de termoficare, la Titan, cu firma S.C Energofor S.A.

Conform unui comunicat transmis de Compania Municipală Termoenergetica, toate serviciile conexe închirierii capacităţilor modulare de producere a energiei termice şi a apei de adaos, respectiv montajul, instalarea, proiectarea, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor, precum şi supravegherea funcţionării, mentenanţa, instruirea personalului, urmează să fie realizate de către operatorul economic.

"Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h şi 60 Gcal/h, în funcţie de diagrama de reglaj, în sezonul de iarnă şi 10 Gcal/h şi 15 Gcal/h în sezonul de vară. Necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut în reţelele termice primare CMTEB va fi de 50 tone/h", preciza Termoenergetica, la momentul respectiv.

Virgil Popescu, reacție la criticile legate de vânzarea Mintia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta
Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Medic de familie / Foto: Freepik
Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com

pixel