Un ger siberian a pus stăpânire pe bursele mondiale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Valul de frig a afectat cu precădere valorile tehnologice. Acțiunile Renault au fost afectate de arestarea, la Tokio, a directorului general al constructorului auto.

Spre deosebire de vânătorii de marile reduceri din perioadele Black Friday, la burse, investitorii au preferat să joace prudent, într-un context instabil, marcat de numeroase temeri și incertitudini.

Primul motiv de îngrijorare vizează încetinirea creșterii mondile, o perspectivă care nu mai este deja o simplă speculație, ci o prognoză certă. Previziuni descuranjante care, fără îndoială, vor fi accentuate de politica protecționistă a Washingtonului vizând produsele chineze.

Statele Unite vor instaura tarife vamale suplimentare? Piețele speră să primească un răspuns după întâlnirea, de săptămâna viitoare, dintre președintele american, Donald Trump și omologul său de la Beijing, Xi Jinping, prevăzută să se desfăsoare în cadrul summitului G20, care se va desfășura la Buenos Aires.

Politicile monetare promovate pe cele două maluri ale Atlanticului, de majorare a dobânzilor cheie (în SUA) și de reducere a programelor de răscumpărare de active (în Europa) reprezintă, la rândul lor, surse de neliniște. În ceea ce privește valorizarea extrem de ridicată a companiilor din domeniul IT, ea a antrenat, pe Wall Street, la un val de vânzări inedite, amplificând preocuparea legată de alte mișcări brutale pe Nasdaq.

În Europa, chiar dacă negocierile privind Brexit continuă, modul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană ridică încă multe semne de întrebare, la fel ca și bugetul Italiei, respins de Bruxelles. După vestea că directorul general al Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a fost arestat în Japonia, titlurile Renault au pierdut 8% într-o singură zi, luni, pentru a se redresa ulterior până la sfârșitul săptâmânii când a reușit chiar că câștige 4%.

În sfârșit, prețul petrolului și-a continuat degringolada, coborând sub pragul psihologic de 60 de dolari/baril pentru marca Brent, de referință în Europa. Clemența de care a dat dovadă Donald Trump în privința exporturilor iraniene au dat pieței sentimentul că oferta de aur negru este prea mare comparativ cu o cerere care riscă să încetinească, dacă ritmul economiei chineze nu se menține la cote ridicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel