Un nou fenomen în SUA și Canada: Căsuța din fundul grădinii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pentru americani și canadieni este o soluție mai ieftină
Pentru americani și canadieni este o soluție mai ieftină
Explozia prețurilor la imobiliare și penuria de apartamente au generat un nou fenomen în America de Nord: instalarea unor cășuțe pe proprietățile existente. 

"Nu mi-am imaginat niciodată că voi locui într-o căsuță, dar acum nu-mi pot imagina viața fără ea", recunoaște Jen Gressett. Într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, această jurnalistă a povestit că înainte ca mariajul ei să ia sfârșit, în 2018, trăia într-o casă de 278 metri pătrați, situată nu departe de Boulder, statul Colorado. 

Trei ani mai târziu, ea s-a mutat într-o casă mobilă și modernă de numai 48 de metri pătrați, amplasată în fundul grădinii unei proprietăți private, unde plătește o chirie lunară de 663 de euro. "Am o comunitate de 160.000 de urmăritori pe Instagram, unde împărtășesc sfaturi despre cum se trăiește într-o casă mică”, a spus Jen Gressett.

În 2018, lui Chauncey Birch i-a venit ideea să construiască, pe proprietatea sa, o casă cu trei dormitoare, dată spre închiriere. Și nu este singurul care procedează astfel. "Domnul Birch este unul dintre proprietarii de terenuri din Canada care construiesc a doua casă în curtea lor. Aceste structuri poartă mai multe nume, în funcție de orașul în care se află: apartament multigenerațional, casă pe alee, apartament în curtea din spate sau locuință auxiliară", explică publicația canadiană. 

Ziarul relatează că orașele Toronto și Edmonton au adoptat, în urmă cu câțiva ani, regulamente care să permită construirea acestor unități. Interesul pentru aceste case mici, notează publicația, este "tot mai mare în condițiile în care prețurile la imobiliare continuă să crească, iar lipsa de locuințe devine deja acută".

Aceste mici unități de locuit devin tot mai populare și în California, care a adoptat, de asemenea, o legislație ce permite proprietarilor de locuințe să-și instaleze asfel de spații de locuit. O afacere care înflorește, constată Business Insider, dând exemplul start-up-ului Villa, din zona San Francisco, care a deschis o fabrică pentru asemenea duplexuri, pe care le instalează apoi pe diferite proprietăți. "Facem multe, fiecare are propria ei adresă, nu corespunde cu cea a proprietății pe care a fost instalată”, precizează Business Insider. Cât costă? 323.870 de euro, sumă în care intră construcția casei, transportul ei la adresă, montarea, amenajarea interioară, precum și aranjarea spațiului din jurul locuinței. .

Atât de mare este entuziasmul, relatează FastCompany, încât unul dintre cofondatorii Airbnb, Joe Gebbia, a înființat un start-up, Samara, pentru a construi case eficiente din punct de vedere energetic. Cercetările universitare au estimat că în California ar putea fi construite 1,5 milioane de astfel de unități. Aceasta, concluzionează FastCompany, "ar putea fi un instrument major în combaterea deficitului de locuințe din acest stat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel