Un oraș cu 1,3 milioane de locuitori a rămas fără apă

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Secetă
Secetă
Municipalitatea orașului Nelson Mandela Bay din sudul Africii de Sud, care include orașul de coastă Gqeberha, se confruntă cu întreruperi de apă după ce nivelul unui baraj important din provincia Eastern Cape a scăzut prea mult pentru extracție.

Barajul Impofu, al doilea baraj ca mărime care alimentează municipalitatea atunci când este plin, a ajuns la "ziua zero" și nu mai poate aproviziona locuitorii, au arătat statisticile privind disponibilitatea și utilizarea apei, informații cre au fost date publicității pe contul de Twitter al municipalității. Barajul Churchill era în prezent plin în proporție de puțin peste 9%, cu o rezervă estimată pentru 11 zile de apă rămasă, în timp ce barajul Loerie era la 44% din capacitate, cu 37 de zile de apă rămasă, au arătat datele municipalității.  

Datele mai indică faptul că părțile vestice ale orașului Nelson Mandela Bay vor rămâne fără apă în cursul săptămânii viitoare, a declarat Athol Trollip, președintele Eastern Cape al partidului de opoziție ActionSA, într-o declarație trimisă prin e-mail. 

Barajele care alimentează municipalitatea în care locuiesc aproximativ 1,3 milioane de persoane au fost epuizate de seceta severă.

O mare parte din apa rămasă este de proastă calitate, iar utilizarea excesivă a substanțelor chimice pentru tratarea ei a dus la moartea a cel puțin doi copii, a animalelor și a vegetației.

Africa de Sud este probabil cea mai amenințată țară din cauza secetei

Autorităţile din Africa de Sud au decretat și în februarie 2018 stare de catastrofă naturală în întreaga ţară din cauza secetei istorice care afectase de mai multe luni Cape Town.

Decizia fusese luată după ”o reevaluare a amplorii şi gravităţii secetei actuale şi încredinţează acum guvernului gestionarea crizei. Sub autoritatea executivului, toate instituţiile statului sunt mandatate să pună în aplicare” planurile de urgenţă, măsuri imediate de ajutor şi de construcţie necesare.


Oraşul Cape Town, cea de-a doua aglomerare urbană ca mărime din Africa de Sud, a fost afectată de o secetă gravă de aproape un secol. Rezervele de apă erau la un nivel minim.

Pentru a economisi apa, celor aproximativ 4 milioane de locuitori din Cape Town li se solicitase să nu consume mai mult de 50 de litri de apă pe zi, de persoană - echivalentul unui duş de trei minute. Autorităţile au ameninţat cu amenzi uriașe pentru cei care nu respectau această măsură.

Citește și: Secetă CUMPLILTĂ în Spania și Portugalia. Oamenii nu au mai văzut așa ceva

Spania și Portugalia sunt afectate, în această iarnă, de o secetă timpurie și extremă din cauza precipitațiilor scăzute din ianuarie, considerată deja cea mai aridă lună din 2000 în Peninsula Iberică.

"Nu am văzut niciodată așa ceva", a declarat Carlos Perdigao, în vârstă de 76 de ani, care vine în mod regulat să pescuiască pe malul râului Zêzere. Ruinele satului Vilar, o veche așezare de piatră, înghițită de apele râului după construirea unui mare baraj în urmă cu aproape 70 de ani, au ieșit la suprafață în ultimele săptămâni și sunt din nou vizibile datorită nivelului foarte scăzut al apei.

Scăderea nivelului râului Zêzere, care șerpuiește printre munții acoperiți de eucalipți și mimoze din această regiune din centrul Spaniei, este văzută ca o nouă amenințare de către locuitori, deja grav afectați de incendiile mortale din 2017, care au ucis peste 100 de persoane.

Spania, ca și Portugalia, țara vecină, este afectată în această iarnă de o ariditate timpurie și extremă. Această secetă este excepțională din punct de vedere al "intensității, extinderii și duratei", a declarat Ricardo Deus, climatolog la Institutul portughez al Mării și Atmosferei (IPMA).

Iar în Spania, "în ianuarie, a plouat doar un sfert din ceea ce ar fi trebuit să plouă în acea perioadă", a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al AEMET, agenția spaniolă de meteorologie, pentru AFPTV. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel