Un sfert din Europa suferă deja de secetă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Seceta
Seceta
Cele mai afectate zone sunt Scandinavia, Irlanda, nordul Poloniei, Spania, Turcia și țărmurile vestice ale Mării Negre.

Mai mult de un sfert din continentul european și bazinul mediteranean suferă din cauza solului uscat de la începutul lunii aprilie, potrivit datelor satelitare din programul european Copernicus, analizate de AFP. 28,65% din teritoriul studiat de Observatorul European al Secetei (EDO, European Drought Observatory) - adică din Europa până în Turcia și Caucaz precum și coasta Maghrebului - a fost în situație de secetă de la 1 aprilie la 10 aprilie 2023, conform respectivelor date. 

Principalele zone vizate sunt Scandinavia, Irlanda, nordul Poloniei, Spania, Turcia și țărmurile vestice ale Mării Negre, precum și nordul Magrebului și Caucazul. În total, 25% din suprafața observată se află într-o situație de deficit de umiditate a solului, efect al lipsei de precipitații, iar 3,57% se confruntă cu o „anomalie în dezvoltarea vegetației”, starea de alertă superioară. Acest stres al vegetației, sinonim cu pierderi agricole semnificative, se observă mai ales în Magreb, în ​​anumite zone din sudul Spaniei, Irlanda centrală și Turcia.

Proporția teritoriilor prea uscate este relativ stabilă față de martie (27,7% din 21 până în 31 martie, 28,9% din 11 până în 20 martie). Cu toate acestea, la începutul lunii aprilie, 8,6% din teritoriul studiat a revenit la normal după un episod de secetă, în special în jumătatea de nord a Franței. „Indicele combinat de secetă” a fost actualizat în martie de către Copernicus și o comparație precisă cu anii precedenți, inclusiv 2022 marcat de valuri de căldură și secete istorice, nu a fost disponibilă în raport.

Citește și La Barcelona, seceta a reaprins ”turismofobia”

Chiar trebuie să împărțim cu turiștii risipitori prețioasele noastre resurse de apă? O dezbaterea care se intensifică la Barcelona în fața amenințării unei veri secetoase și a restricțiilor de consum.

"Seceta dă aripi turismofobiei”. În condițiile în care Catalonia suferă de cea mai prelungită secetă înregistrată în ultimii ani, în Spania, cotidianul "El Pais" aprecia că ”lipsa de spirit civic observată în unele zone ale Barcelonei, consumul ridicat de apă al turiștilor, toate sugerează că va fi dificil să conviețuim în această vară”.

Îngrijorarea este din ce în ce mai mare în regiune, în condițiile în care cifrele din primul trimestru indică un sezon turistic record, care se așteaptă să depășească nivelurile de dinainte de pandemie. Dar revenire masivă a vizitatorilor riscă să provoace o recrudescență a "turismofobiei": aceasta este alimentată de exasperarea față de sentimentul de saturație a spațiilor publice, precum și de frustrarea față de fostele cartiere muncitorești. În acest an, există, de asemenea, anxietatea suplimentară a lipsei de apă. ... Continuarea o puteți citi AICI

Citește și Incendiile au făcut prăpăd în sud-vestul Franței

Circa 930 de hectare de pădure au fost distruse duminică în sud-vestul Franţei, în Pirinei, de primul mare incendiu izbucnit în acest an în ţară, iar aproximativ 300 de persoane au fost evacuate preventiv, au anunţat Ministerul de Interne şi departamentul de pompieri, relatează AFP şi dpa.

Pompierii au declarat că au reuşit să aducă sub control în cursul nopţii de duminică spre luni incendiul izbucnit la graniţa cu Spania. "(Incendiul) a fost adus sub control în jurul orei 02:00 (00:00 GMT) dimineaţa, după ce flăcările au cuprins 930 de hectare" de pădure, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, urmează să se deplaseze luni în zonă "pentru a face o evaluare a situaţiei şi pentru a sprijini cei 500 de pompieri mobilizaţi", a declarat el într-un mesaj pe Twitter. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel