Un startup israelian dezvoltă primul robot de recoltare a roșiilor

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O mașină în serviciul omului
O mașină în serviciul omului
MetoMotion susține că mașina autonomă reduce costurile de recoltare cu 50%; startup-ul încearcă să strângă 8 milioane de dolari pentru a crește producția.

Adi Nir, inginer cu studii la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa, a fondat startup-ul MetoMotion, în 2017, după ce a lucrat timp de 16 ani în industria aerospațială și de apărare, gestionând operațiuni de cercetare și dezvoltare și dezvoltând tehnologii de sisteme avansate. Cu firma sa, Adi Nir și-a propus să dezvolte un robot capabil să culeagă fructe repede și eficient, activitate ce presupune multă forță de muncă. 

De atunci, MetoMotion a strâns peste 10 milioane de dolari de la investitori, printre care fondul israelian de capital de risc Trendlines Group sau compania olandeză de tehnologie pentru sere Ridder. 

Un robot care privește plantele, le înțelege structura

"Am folosit capacitățile de inteligență artificială (AI) pentru a dezvolta o platformă concepută să funcționeze într-un mediu de seră, unde se poate obține o producție de înaltă calitate în diferite condiții meteorologice, cu mult mai puțină apă decât afară, pe tot parcursul anului."

"Spre deosebire de alte aplicații robotice sau industriale, unde sarcinile sunt mai repetitive, în agricultură fiecare plantă este puțin diferită. Așa că am venit cu o soluție bazată pe capacități de inteligență artificială pentru a privi plantele, a le înțelege structura, mediul, a le măsura maturitatea și a decide dacă sunt coapte", a explicat Nir.

Totul dintr-o singură operațiune

Mașina celor de la MetoMotion are două brațe robotizate care culeg și recoltează simultan roșii de pe ambele părți ale unui rând în sere de înaltă tehnologie. Vehiculul cu ghidare autonomă este echipat cu o tehnologie de viziualizare cu senzori 3G cu inteligență artificială, care generează o hartă a plantei și a recoltei sale. El navighează pe rândurile din interiorul serelor, senzorii ajutându-l să evite obstacolele din calea lui

Sistemul de viziualizare detectează roșiile coapte, gata de cules, ghidează brațul robotizat către punctul de unde trebuie tăiată codița, apucă leguma și, printr-o singură operațiune, plasează fructele pe o bandă transportoare care le depozitează în containere integrate. Brațul robotizat îndepărtează obstacolele sau tulpinile ascunse, fără a provoca daune ramurilor sau plantei. Odată ce robotul autonom ajunge la capătul rândului, se oprește și se întoarce la începutul rândului, astfel încât remorca sa să poată fi îndepărtată și trimisă la depozit.

Prima țintă: Europa de Vest

Potrivit lui Nir, pentru recoltarea roșiilor într-o seră de 50.000 de metri pătrați, cinci astfel de roboți termină treaba în aproximativ o săptămână. Deocamdată, robotul de recoltare a roșiilor este utilizat de doi cultivatori din Olanda. În Israel, robotul va fi prezentat pentru prima dată în această lună la o conferință pe teme agricole. Startup-ul, care are aproximativ 15 ingineri și experți în agricultură în Yokneam și patru în Olanda, încearcă în prezent să obțină 8 milioane de dolari de la investitori pentru a crește producția în acest an.

"Prima noastră țintă este Europa de Vest, ceea ce înseamnă Olanda, Franța, Germania, Belgia și toate țările din jurul acestei regiuni, iar apoi Canada și SUA", a declarat Nir. "În afară de roșii, dorim să folosim această tehnologie și pentru diferite legume, cum ar fi castraveții, vinetele și ardei, care vor fi, de asemenea, disponibile în curând, deoarece acestea cresc în același mediu."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr

pixel