Videoclipurile despre așa-numita Kia Challenge arată în principal adolescenți care oferă instrucțiuni despre cum să deblocheze anumite modele de mașini Kia și Hyundai. Introducând un cablu USB într-o coloană de direcție ruptă, arată videoclipurile TikTok, hoții pot pot folosi un cablu USB pentru a porni mașina fără cheie.
Furturile sunt posibile deoarece unele mărci de autovehicule Kia și Hyundai nu includ cipuri informatice antifurt în sistemele lor de chei. Această tendință se anunță a fi un moment de cotitură în domeniul securității auto.
Acuzații pentru producătorii auto
Anul trecut, cercetătorii au dovedit că există o modalitate de deblocare a modelelor Tesla și de pornire a vehiculelor, o problemă pe care compania a recunoscut-o la momentul respectiv. Într-un alt caz, specialiștii în informatică au exploatat un defect al brelocului de chei pentru a intra în unele vehicule Honda. Cea mai celebră demonstație a fost în 2015 când specialiștii în securitate au arătat cum pot opri de la distanță un Jeep în timp ce acesta circula pe o autostradă.
Un proces colectiv intentat în septembrie îi acuză pe producătorii de automobile că "au acordat mai multă importanță profiturilor decât siguranței și securității clienților lor" prin faptul că nu au inclus dispozitive de imobilizare a motorului, un dispozitiv menit să împiedice pornirea unui vehicul fără o cheie de la producător. Printre modelele afectate se numără multe Kia construite între 2011 și 2021, precum și modele Hyundai construite între 2015 și 2021, se spune în dosar.
TikTok publică avertismente
TikTok a început să eticheteze unele videoclipuri cu un avertisment: "Participarea la această activitate ar putea duce la rănirea ta sau a altor persoane". Cu toate acestea, videoclipurile continuă să se adune. Un videoclip cu aproape 500.000 de vizualizări arată o direcție mutilată și interiorul unui vehicul avariat, cu un narator care descrie cum hoții de mașini i-au spart mașina.
Ca răspuns la furturile "din ce în ce mai numeroase", Hyundai se pregătește să lanseze în martie o actualizare de software pentru vehiculele afectate, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Kia elaborează soluții, inclusiv dezvoltarea și testarea unui software de securitate, potrivit unei declarații pentru Bloomberg. Ambele companii pun la dispoziția clienților cu mașini vulnerabile încuietori la volan și includ tehnologii de imobilizare antifurt în noile modele, au precizat acestea.
Este greu de cuantificat cu exactitate câți hoți au folosit provocarea TikTok pentru a fura aceste vehicule, dar este clar că astfel de furturi sunt în creștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...