Un vast atac cibernetic a afectat mari companii din Marea Britanie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se presupune că este vorba despre un grup de hackeri ruși
Se presupune că este vorba despre un grup de hackeri ruși
Se estimează că au fost sustrase datele a aproape 100.000 de angajați, inclusiv de la British Airways și BBC. Presa locală suspectează un grup de infractori cibernetici ruși.

Marile grupuri britanice, printre care British Airways și BBC, au fost vizate de un uriaș atac cibernetic, atribuit de presa locală unor hackeri ruși, acțiune în cadrul căreia au fost sustrase datele personale a mii de angajați. Atacul a vizat Zellis, o companie britanică specializată în salarizare și gestionarea resurselor umane, opt clienți fiind afectați. 

"Un număr mare de companii din întreaga lume au fost afectate de o vulnerabilitate" a softului MOVEit, furnizat de compania americană Progress Software și utilizat de Zellis pe un server care a fost între timp deconectat, a precizat compania într-un comunicat transmis marți către agenția AFP.

Însă compania nu a găsit până în prezent nicio dovadă că informațiile furate au fost făcute publice sau folosite ilegal, iar motivul furtului de date este neclar, întrucât niciun grup nu a revendicat responsabilitatea atacului, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului. 

Progress Software a declarat săptămâna trecută pe site-ul său că a "descoperit o vulnerabilitate în MOVEit Transfer" care ar putea permite un "acces neautorizat" și a recomandat clienților săi "să ia măsuri imediate", în special prin "ștergerea fișierelor și a conturilor de utilizator neautorizate".

"Am fost informați că suntem una dintre companiile afectate de incidentul de securitate cibernetică", a confirmat British Airways pentru AFP. BBC relatează că datele furate au inclus numerele de identificare ale personalului, datele de naștere, adresele de domiciliu și numerele de asigurare națională. Potrivit The Daily Telegraph, este posibil ca "până la 100.000 de lucrători britanici" să fi fost afectați. Tot The Daily Telegraph a anunțat că datele compromise la British Airways au inclus, de asemenea, detalii bancare, iar farmaciile Boots și compania aeriană Aer Lingus au fost, de asemenea, afectate de atac.

"Atacul cibernetic pare să fie legat de un grup de criminalitate cibernetică vorbitor de limbă rusă numit Clop", continuă cotidianul, citând cercetători în domeniul securității, în condițiile în care atacurile atribuite unor grupuri legate de Rusia s-au înmulțit după începerea războiului din Ucraina. Centrul național de securitate cibernetică (NCSC), agenția publică britanică responsabilă cu asistența acordată victimelor atacurilor cibernetice, a declarat că "lucrează pentru a înțelege pe deplin impactul în Marea Britanie" al atacului.

Expert Eset: La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic

Un număr de 30.000 de site-uri web, în medie, sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic, arată datele publicate într-un articol de specialitate, de blogul din România al producătorului de soluţii antivirus Eset. Cifrele sunt dezvăluite în contextul în care din ce în ce mai multe bloguri devin ţinta infractorilor cibernetici. Citește mai departe AICI

Comisia Europeană vrea un scut cibernetic. Bugetul alocat este impresionant

Regulamentul „Cyber ​​​​Solidarity Act” a fost adoptat din inițiativa lui Thierry Breton, comisarul european responsabil cu Piața Internă.

Comisia Europeană a adoptat „Cyber ​​​​Solidarity Act”, ultima piesă a unui puzzle legislativ care ar trebui să consolideze apărarea Uniunii Europene în materie de securitate cibernetică. Această propunere de regulament are ca prevedere principală construirea unei infrastructuri tehnologice europene capabilă să detecteze mai rapid și mai eficient semnele de avertizare ale unui atac cibernetic asupra rețelelor critice.

Acest „scut cibernetic european” va fi compus din din cinci până la șase centre de securitate operaționale, echipate cu supercalculatoare și tehnologii de ultimă oră de analiză a datelor, care vor fi conectate la rețelele de securitate existente în statele membre. ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS: Scădere uşoară a deficitului comercial al României

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Marea Britanie întoarce spatele recesiunii

Revenirea economiei Regatului Unit este mai puternică...

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...


pixel