Unde preferă românii să se cazeze în vacanțe. Câți au călătorit cu avionul în 2021

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Familie în aeroport / Foto: Freepik
Familie în aeroport / Foto: Freepik
Institutul Național de Statictică a publicat date referitoare la numărul călătoriilor cu avionul pe care românii le-au efectuat în 2021 cât și preferințele acestora în petrecerea vacanțelor.

Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în anul 2021 a fost de 17.861.300, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,0%, pentru cele de afaceri şi motive profesionale de 2,2%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc) de 4,8%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai multe călătorii efectuate în anul 2021 au fost cele de 1-3 înnoptări, 62% din totalul călătoriilor pentru afaceri şi motive profesionale şi 61,2% din totalul călătoriilor pentru vacanţe.

Ca şi în anii anteriori s-a menţinut preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 53,8% dintre aceştia preferând cazarea la rude şi prieteni. Urmează cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 22,8% şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) în proporţie 15,1%. Restul modalităţilor de cazare, respectiv locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), case de vacanţă (locuinţe particulare), campinguri şi alte tipuri de cazare fără plată au fost preferate de 8,3% dintre turişti.

În cadrul călătoriilor de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 31,9% în hoteluri şi unităţi similare. Alte modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 23,5% în alte tipuri de cazare fără plată, 22,3% la rude şi prieteni şi în locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat) 13,5%. Restul modalităţilor de cazare au fost preferate de 8,8% dintre turiştii participanţi la acest tip de călătorie.

Cu cât s-au scumpit vacanțele în străinătate. Răspunsul SURPRINZĂTOR al unui expert

Luna de vârf pentru călătoriile de afaceri a fost luna februarie pentru călătoriile interne, cu 13,2% din totalul acestui tip de călătorii şi luna ianuarie pentru călătoriile externe (20%).

În proporţie de 95,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate, realizate în anul 2021, au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 91,5% din totalul acestor călătorii.

În 2021, rezidenţii români au cheltuit peste 16,379 miliarde de lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, din care 80,7% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 19,3% pentru cele care au vizat destinaţii externe.

Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţă în anul 2021, 81,8% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 18,2% pentru călătoriile în străinătate.

Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut în 2021 cu 1,9% comparativ cu anul precedent, de la 40.398 tone la 41.178 tone, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de mărfuri s-au înregistrat pe aeroporturile: Henri Coandă-Bucureşti, cu 12.100 tone mărfuri încărcate şi 17.300 tone mărfuri descărcate; Traian Vuia-Timişoara, cu 2.100 tone mărfuri încărcate şi 4.000 tone mărfuri descărcate şi Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 2.700 tone mărfuri încărcate şi 3.000 tone mărfuri descărcate.

Transportul internaţional a deţinut ponderea principală în transportul aerian de mărfuri, cu 94,1% la mărfuri încărcate şi 95,9% la mărfuri descărcate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel