S-a descoperit unde s-a ascuns Jack Ma, cel mai mare miliardar chinez
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Jack Ma
Jack Ma
Jack Ma, probabil cel mai celebru miliardar chinez, a dispărut în momentul în care Beijing-ul a decis să pună sub control strict companiile din tehnologie.

Se pare că miliardarul Jack Ma s-a ascuns la Tokyo împreună cu familia sa în timpul represiunii pe care Beijingul o exercită asupra firmelor din tehnologie și a celor mai puternici și mai bogați oameni de afaceri.

Ma, fondatorul gigantului de comerț electronic Alibaba, care până la represiunea din domeniul tehnologiei era cea mai bogată persoană din China, a fost văzut rar în public de când a criticat atitudinea autorităților de reglementare chineze față de companiile de tehnologie la un summit din Shanghai, în urmă cu doi ani.

În afară de o apariție online de 48 de secunde la începutul anului trecut, descrisă de un analist ca fiind asemănătoare cu un "filmuleț cu ostatici", de o scurtă călătorie în Olanda și de faptul că superyacht-ul Zen de 88 de metri al lui Ma a fost văzut vara trecută acostat în largul insulei spaniole Mallorca, bărbatul în vârstă de 58 de ani a fost extrem de discret în afara Chinei sale natale.

Marți însă, Financial Times, publicație deținută de compania media japoneză Nikkei, a dezvăluit că Ma a locuit în ultima perioadă în Japonia.

Citând surse anonime, ziarul a afirmat că, timp de aproape șase luni, fostul profesor de engleză devenit superstar al tehnologiei locuiește în Tokyo împreună cu familia sa. Acesta și-ar fi petrecut timpul între afaceri și cu vizite la onsen (izvoare termale) și la stațiunile de schi din zona rurală japoneză, precum și cu călătorii regulate în SUA și Israel.

Se spune că Ma, a cărui avere netă s-a înjumătățit de la aproape 50 de miliarde de dolari la 21,7 miliarde de dolari, deoarece autoritățile de reglementare au luat măsuri împotriva imensului său imperiu tehnologic, și-a redus la minimum activitățile publice.

Alibaba a devenit un paratrăsnet în cadrul represiunii asupra marilor companii de tehnologie, după ce Ma, renumit pentru caracterul său deschis și pentru excentricitatea sa, a acuzat autoritățile de reglementare că înăbușă inovația.

Comentariile sale l-ar fi înfuriat pe președintele Xi Jinping, care se confruntă în prezent cu proteste legate de politica

Se pare că miliardarul Jack Ma s-a ascuns la Tokyo împreună cu familia sa în timpul represiunii pe care Beijingul o exercită asupra firmelor tehnologice vedetă ale țării și a celor mai puternici și mai bogați oameni de afaceri.

Ma, fondatorul gigantului de comerț electronic Alibaba, care până la represiunea din domeniul tehnologiei era cea mai bogată persoană din China, a fost văzut rar în public de când a criticat atitudinea autorităților de reglementare chineze față de companiile de tehnologie la un summit din Shanghai, în urmă cu doi ani.

În afară de o apariție online de 48 de secunde la începutul anului trecut, descrisă de un analist ca fiind asemănătoare cu un "filmuleț cu ostatici", de o scurtă călătorie în Olanda și de faptul că superyacht-ul Zen de 88 de metri al lui Ma a fost văzut vara trecută acostat în largul insulei spaniole Mallorca, bărbatul în vârstă de 58 de ani a păstrat un profil scăzut în afara Chinei sale natale.

Marți, Financial Times, care este deținut de compania media japoneză Nikkei, a dezvăluit că Ma a locuit cel mai recent în Japonia.
Citând surse anonime, ziarul a afirmat că, timp de aproape șase luni, fostul profesor de engleză devenit superstar al tehnologiei locuiește în Tokyo împreună cu familia sa. Timpul său a fost petrecut amestecând afacerile cu plăcerea, cu vizite la onsen (izvoare termale) și la stațiunile de schi din zona rurală japoneză, precum și cu călătorii regulate în SUA și Israel.

Se spune că Ma, a cărui avere netă s-a înjumătățit de la aproape 50 de miliarde de dolari la 21,7 miliarde de dolari (18 miliarde de lire sterline), deoarece autoritățile de reglementare au luat măsuri împotriva imensului său imperiu tehnologic chinezesc, și-a redus la minimum activitățile publice, luându-și cu el în această ședere, care a inclus participarea la câteva cluburi private pentru membri, dintre care unul este cunoscut ca fiind popular printre chinezii bogați.

Alibaba a devenit un paratrăsnet în cadrul represiunii asupra marilor companii de tehnologie, după ce Ma, renumit pentru caracterul său deschis și pentru excentricitatea sa, a acuzat autoritățile de reglementare că înăbușă inovația.

Comentariile sale l-ar fi înfuriat pe președintele Xi Jinping, care se confruntă în prezent cu proteste legate de politica "zero-Covid".

Cu puțin timp înainte de pandemie Ma a vrut să listeze o altă companie a sa, Ant Group, pe bursă, însă acest lucru i-a fost zădărnicit de Beijing.

Autoritățile de reglementare chineze au luat măsuri pentru a bloca listarea la bursă, în valoare de 34 de miliarde de dolari, a filialei de plăți online a Alibaba, Ant Group, care ar fi fost cea mai mare ofertă de acțiuni din istorie.

De asemenea, Beijingul a ordonat Alibaba să vândă o parte din activele sale media, printre care se numără și publicația South China Morning Post din Hong Kong, în timp ce guvernul a luat măsuri drastice împotriva influenței publice tot mai mari deținute de conglomeratele tehnologice din țară, cum ar fi Alibaba și Tencent.

Câteva luni mai târziu, Alibaba a fost amendată cu o sumă record de 2,8 miliarde de dolari pentru practici anticoncurențiale, ceea ce a marcat sfârșitul ostilităților de reglementare împotriva companiei, deși aceasta a fost în continuare obligată să se conformeze unui program de "rectificare cuprinzătoare".

Citește și:

Extravaganțele șefului Evergrande. Sumele uriașe încasate din dividende înainte de criză

Când Hui Ka Yan călătorea prin lume cu un avion privat, cheltuindu pe vile și bijuterii în plină epocă de aur a Chinei, stilul său de viață extravagant abia dacă ieșea în evidență printre miliardarii în plină expansiune ai țării.

Acum, imperiul imobiliar al fondatorului grupului China Evergrande Group se află în pragul nerespectării obligațiilor de plată, iar averea sa personală a ajuns direct în vizorul guvernului chinez.

În timp ce Evergrande se străduiește să își îndeplinească obligațiile față de creditori, furnizori și proprietari, autoritățile de la Beijing îl îndeamnă pe Hui să atenueze criza cu propria sa avere. Directiva a venit după ce Evergrande a ratat termenul inițial de pr 23 septembrie pentru plata dobânzii la una dintre obligațiunile sale în dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. 

Acest lucru atrage din nou atenția asupra unei întrebări la care este greu de răspuns: Câți bani are Hui? Suma - deși este probabil să fie o fracțiune minusculă din datoriile de peste 300 de miliarde de dolari ale Evergrande - poate ajuta la determinarea gravității unei crize care a zguduit piața de credit din China și a subminat încrederea într-un sector imobiliar care reprezintă aproximativ un sfert din producția economică a națiunii.

Indicele Bloomberg Billionaires estimează averea lui Hui la 7,6 miliarde de dolari, în scădere de la 42 de miliarde de dolari cât a fost în maximumul său din 2017. Deși valoarea participației sale la Evergrande a scăzut cu peste 80% în acest an, Hui a primit peste 7 miliarde de dolari în dividende de când compania a început să se tranzacționeze în 2009, cele mai multe dintre cei 82 de magnați chinezi urmăriți de Bloomberg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel