Capitala europeană unde rușii fug de Putin

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Belgradul a devenit un fel de rai pentru rușii care fug de Putin
Belgradul a devenit un fel de rai pentru rușii care fug de Putin
Odată cu declanșarea invaziei Ucrainei ordonată de Vladimir Putin unii ruși au decis să-și părăsească țara într-un prim val de migrare. Apoi a venit și ordinul de mobilizare prin care declanșat un masiv val de emigrare, mai ales în rândul bărbaților tineri.

Mulți au fugit în Georgia sau alte foste țări care au aparținut de Uniunea Sovietică însă există și unii care au preferat să plece mai spre vest iar capitala europeană unde au găsit un refugiu sigur este Belgrad.

Birourile care au ca obiect de activitate imigrația sunt foarte ocupate de când valul de ruși a ajuns și în Serbia.

Aceste firme specializate se ocupă de tot ceea ce au nevoie nou veniții: de la documente oficiale, la locuințe. 

Nou sosiții s-au adunat în spații de lucru comune, au înregistrat peste 2.000 de întreprinderi și chiar au dat un impuls pieței imobiliare. Mai mulți caută acum să se stabilească pe termen lung, în urma mobilizării militare ordonată de Putin în septembrie.

Aceste mișcări, împreună cu escaladarea atacurilor lui Putin în Ucraina, au făcut ca relația Serbiei cu Rusia să fie una din ce în ce mai incomodă. Liderii din Uniunea Europeană, la care Serbia dorește în cele din urmă să adere, l-au avertizat pe președintele Aleksandar Vucic că țara sa trebuie să se hotărască de ce parte se află, deoarece se opune aderării la sancțiunile împotriva Moscovei. Dar filonul sentimentelor pro-rusești - dacă nu pro-Putin - este profund în Belgrad.

"Belgradul a fost precum Casablanca în ultimele săptămâni", a declarat Vucic pe 17 octombrie într-un discurs, comparând Capitala Serbiei cu orașul descris în filmul din 1942, ca fiind un loc plin de spioni și refugiați de război. 

Peste 100.000 de ruși și câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului, dintre care 17.000 au primit permise de ședere, potrivit lui Vucic. Restul s-au mutat în alte țări sau au rămas în Serbia ca vizitatori.

"Când avem oaspeți din Rusia, îi descoperim și pe cei de la serviciile occidentale care îi urmăresc", a spus Vucic. "Când avem oaspeți din Occident, atunci ceilalți îi urmăresc".

O mare parte din Europa a îmbrățișat aristocrații și intelectualii ruși care fugeau de revoluția bolșevică din 1917, însă, aproximativ un secol mai târziu, cei care fug de politica din țara lor natală au puține opțiuni în Europa. Totuși, Serbia le permite rușilor să intre în țară fără viză pentru o perioadă inițială de 30 de zile, iar compania aeriană din această țară a menținut deschise zborurile către Moscova și alte trei orașe rusești.

Prezența rușilor în Belgrad, un oraș de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, nu este greu de observat. Un punct de reper este hotelul art nouveau Moskva, în timp ce centrul cultural Ruski Dom, sau Casa Rusiei, se află chiar în josul drumului. Gigantul energetic Gazprom PJSC sponsorizează Steaua Roșie Belgrad, cea mai de succes echipă de fotbal din țară, notează Bloomberg.

Aceste legături au o istorie îndelungată.  Serbia a resuscitat relația cu Rusia ortodoxă în anii 1990, în timpul dezmembrării sângeroase a Iugoslaviei, când unele părți ale federației au obținut independența cu sprijinul Occidentului. Încercările omului forte Slobodan Milosevic de a contesta acest lucru pe câmpul de luptă au declanșat sancțiuni și izolare. Sârbii au căutat sprijin în est, pe care l-au primit din partea Rusiei, în timpul bombardamentelor NATO din 1999 pentru a pune capăt conflictului din Kosovo.

Rușii care au debarcat recent în Belgrad sunt pur și simplu fericiți că au găsit un loc atât de primitor. 

Belgradul le permite noilor sosiți să găsească o locuință relativ accesibilă, cel puțin în comparație cu Moscova, o șansă de a se reinstala, de a începe o afacere sau cel puțin de a se gândi la următoarea mișcare. Rușii au înființat 2.321 de firme mici și companii în Serbia în acest an, majoritatea în Belgrad, o creștere de la doar 158 în tot anul 2021, potrivit Registrului de Afaceri din Serbia.

WeShare, cu sediul în Belgrad, care gestionează spații de birouri într-o clădire aflată chiar vizavi de clădirea parlamentului sârb, a obținut 60 de noi clienți ruși de când a început războiul din Ucraina, față de doar câțiva înainte de conflict.

Rușii au înviorat și piața imobiliară, prețurile chiriilor fiind mai mult decât duble în Belgrad din cauza cererii în creștere.

Chiria pentru un apartament mediu cu un dormitor în centrul Belgradului a trecut de la 300 de euro (298 de dolari) pe lună la cel puțin 600 de euro într-un oraș în care salariul mediu net lunar este de aproximativ 800 de euro.

Rușii au venit în trei valuri, în primul rând au fost profesioniști sau persoane bogate care și-au mutat afacerile pentru a scăpa de sancțiuni, apoi familii în timpul verii și acum - cel mai mare val - de când Putin a ordonat mobilizarea.

Citește și: Ungaria și Serbia construiesc un nou oleoduct pentru petrolul rusesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel