Slovacia și Ungaria au declarat la începutul acestei luni că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin conducta Druzhba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor companiei ruse.
„Atât timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata celor 6,5 miliarde de euro din compensația Instrumentului European pentru Pace pentru transferurile de arme”, a declarat compania de media ungară ATV, citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto.
Kievul admite faptul că a blocat petrolul furnizat de Lukoil, dar fluxurile globale nu au fost reduse prin conducta care deservește și alți furnizori.
Oleoductul Druzhba care leagă Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a rămas funcțional după mai bine de doi ani de război, chiar dacă UE a renunțat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească. Ungaria, în special, a rămas deosebit de dependentă de petrolul rusesc și afirmă că nu își poate aproviziona rafinăriile fără acesta.
Citește și: Țările baltice se decuplează de la rețeaua electrică comună cu Rusia
Ungaria și Slovacia au solicitat luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina. Procedura le-ar permite să sesizeze instanța dacă organismul executiv al UE nu acționează în termen de trei zile.
Instrumentul European pentru Pace (FEP), creat în 2021, funcționează ca un sistem de rambursare care oferă membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.
De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, statele membre care au dat arme Ucrainei pot solicita compensații din acest fond. Dar Ungaria blochează de mai bine de un an plata următoarei tranșe din banii FPE, invocând diverse probleme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Avertizări ANM: instabilitate...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Seismul s-a produs la ora 4,33.
Liderul american a reacționat prompt la decizia...