Ungaria amenință cu blocarea banilor europeni dacă Kievul nu deschide conducta de petrol rusesc

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
sursa foto: Pexels.com / Tom Fisk
sursa foto: Pexels.com / Tom Fisk
Ungaria va bloca rambursările compensațiilor pentru statele membre care au dat muniție Ucrainei până când Kievul va debloca tranzitul petrolului rusesc al Lukoil printr-o conductă pe teritoriul Ucrainei, a declarat marți ministrul ungar de externe.

Slovacia și Ungaria au declarat la începutul acestei luni că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin conducta Druzhba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor companiei ruse.

„Atât timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata celor 6,5 miliarde de euro din compensația Instrumentului European pentru Pace pentru transferurile de arme”, a declarat compania de media ungară ATV, citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto.

Kievul admite faptul că a blocat petrolul furnizat de Lukoil, dar fluxurile globale nu au fost reduse prin conducta care deservește și alți furnizori.

Oleoductul Druzhba care leagă Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a rămas funcțional după mai bine de doi ani de război, chiar dacă UE a renunțat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească. Ungaria, în special, a rămas deosebit de dependentă de petrolul rusesc și afirmă că nu își poate aproviziona rafinăriile fără acesta.

Citește și: Țările baltice se decuplează de la rețeaua electrică comună cu Rusia 

Ungaria și Slovacia au solicitat luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina. Procedura le-ar permite să sesizeze instanța dacă organismul executiv al UE nu acționează în termen de trei zile.

Instrumentul European pentru Pace (FEP), creat în 2021, funcționează ca un sistem de rambursare care oferă membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, statele membre care au dat arme Ucrainei pot solicita compensații din acest fond. Dar Ungaria blochează de mai bine de un an plata următoarei tranșe din banii FPE, invocând diverse probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu
Showroom auto / Foto: Freepik

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

pixel