Ungaria anunţă un acord pentru amânarea plăţilor către Gazprom

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Compania de stat MVM din Ungaria a anunţat luni că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor ce vizează livrările de gaze din iarnă, transmite Reuters.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani.

După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream. Astfel, factura Ungariei la gaze naturale a urcat cu 740 miliarde de forinţi (1,78 miliarde de dolari).

"Pentru a atenua impactul creşterii preţurilor pe piaţă, MVM Group şi Gazprom au fost de acord cu amânarea plăţilor pentru viitoarea perioadă de iarnă. Includerea temporară a opţiunii de amânare a plăţii în contract sporeşte marja de manevră a MVM în finanţarea şi nivelul lichidităţii", se arată în comunicatul firmei ungare.

Creşterea notei de plată a importurilor Ungariei a majorat deficitul comercial, într-o perioadă în care exporturile ţării încetinesc din cauza problemelor din zona euro-principalul partener comercial.

Banca Centrală a Ungariei a avertizat că deficitul de cont curent este "în zona de pericol" şi a cerut Guvernului să stabilizeze finanţele.

Forintul, moneda cu cea mai slabă performanţă din Europa centrală, care s-a depreciat cu 13% numai în acest an, înregistra luni un nou nivel scăzut record, un euro fiind cotat la 425 de forinţi.

Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, precizând că statul moldovean a cerut ţării noastre să primească gaz natural.

"Au nevoie (cei din Republica Moldova - n.r.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (...) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă", a afirmat Ciucă.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: "Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de valori

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com

pixel