Ungaria cedează: UE reînnoiește sancțiunile împotriva Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse împotriva Rusiei pentru încă șase luni, după ce Ungaria a renunțat la opoziția sa în schimbul unor asigurări privind securitatea energetică, transmite Reuters.

„Europa livrează: miniștrii de externe ai UE tocmai au convenit să extindă din nou sancțiunile împotriva Rusiei,” a declarat Kaja Kallas, șefa diplomației europene, într-o postare pe rețelele sociale.

„Acest lucru va continua să priveze Moscova de veniturile necesare finanțării războiului său,” a adăugat ea. „Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le cauzează.”

Oficialii din alte țări ale UE au avertizat că neprelungirea sancțiunilor până la termenul limită de 31 ianuarie ar fi avut consecințe majore, precum deblocarea activelor rusești din Europa, folosite în sprijinul Ucrainei.

Sancțiunile reînnoite includ toate interdicțiile sectoriale asupra comerțului, precum și măsurile care au înghețat activele băncii centrale a Rusiei. Din punct de vedere legal, statele membre ale UE trebuie să voteze în unanimitate pentru prelungirea acestor restricții la fiecare șase luni.

Profiturile generate de activele înghețate sunt utilizate pentru finanțarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, garantat de G7.

Premierul ungar Viktor Orban ceruse inițial consultări cu administrația Trump înainte de luarea unei decizii privind reînnoirea sancțiunilor. Totuși, fostul președinte american Donald Trump s-a declarat dispus să crească presiunea economică asupra Rusiei pentru a încheia un acord de pace.

Ulterior, Budapesta și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Ucrainei de a încheia un acord care permitea livrarea de gaz rusesc către Ungaria.

Cu toate acestea, Ungaria - care menține legături economice și politice mai strânse cu Rusia decât alte state membre ale UE - a indicat luni că este pregătită să aprobe sancțiunile în cadrul reuniunii miniștrilor, cu condiția să primească garanții din partea Comisiei Europene.

În cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de luni dimineață, Comisia a prezentat o declarație prin care anunța că este „pregătită să continue discuțiile cu Ucraina privind livrările către Europa prin sistemul de gazoducte din Ucraina”.

Declarația, obținută de Reuters, menționa și faptul că executivul european este dispus să implice Ungaria și Slovacia în acest proces. În afară de aceste discuții, nu era clar ce a obținut exact Ungaria, deoarece nu a fost menționată explicit reluarea fluxurilor de gaz rusesc.

În weekend, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru Bloomberg că este dispus să semneze un contract pentru tranzitul gazului azer prin Ucraina către UE. Anul trecut, Baku a încercat să intermedieze un acord pentru continuarea fluxurilor rusești către UE sau pentru a le înlocui cu gaz azer, dar aceste inițiative au eșuat. Azerbaidjanul dispune de capacități limitate de producție suplimentară de gaz.

„Comisia va aborda Ucraina pentru a solicita asigurări privind menținerea transferurilor de petrol prin conductele către UE,” se mai arată în declarație.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, s-a declarat mulțumit de garanțiile oferite de Comisie.

„Comisia Europeană s-a angajat să protejeze gazoductele și conductele de petrol care conduc către statele membre ale Uniunii Europene,” a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...

Crin Antonescu
Nicușor Dan
George Simion / FOTO: Facebook
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
O scădere semnificativă
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

Țara vecină unde salariile vor crește substațial în 2025

Autoritățile au promis un plus de peste 9%.

Bitcoin / Foto: Freepik
Blackout /FOTO: Freepik
Analiză detaliată / FOTO: Freepik
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

Warren Buffett
iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Warren Buffett
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

pixel