Ungaria cedează: UE reînnoiește sancțiunile împotriva Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse împotriva Rusiei pentru încă șase luni, după ce Ungaria a renunțat la opoziția sa în schimbul unor asigurări privind securitatea energetică, transmite Reuters.

„Europa livrează: miniștrii de externe ai UE tocmai au convenit să extindă din nou sancțiunile împotriva Rusiei,” a declarat Kaja Kallas, șefa diplomației europene, într-o postare pe rețelele sociale.

„Acest lucru va continua să priveze Moscova de veniturile necesare finanțării războiului său,” a adăugat ea. „Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le cauzează.”

Oficialii din alte țări ale UE au avertizat că neprelungirea sancțiunilor până la termenul limită de 31 ianuarie ar fi avut consecințe majore, precum deblocarea activelor rusești din Europa, folosite în sprijinul Ucrainei.

Sancțiunile reînnoite includ toate interdicțiile sectoriale asupra comerțului, precum și măsurile care au înghețat activele băncii centrale a Rusiei. Din punct de vedere legal, statele membre ale UE trebuie să voteze în unanimitate pentru prelungirea acestor restricții la fiecare șase luni.

Profiturile generate de activele înghețate sunt utilizate pentru finanțarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, garantat de G7.

Premierul ungar Viktor Orban ceruse inițial consultări cu administrația Trump înainte de luarea unei decizii privind reînnoirea sancțiunilor. Totuși, fostul președinte american Donald Trump s-a declarat dispus să crească presiunea economică asupra Rusiei pentru a încheia un acord de pace.

Ulterior, Budapesta și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Ucrainei de a încheia un acord care permitea livrarea de gaz rusesc către Ungaria.

Cu toate acestea, Ungaria - care menține legături economice și politice mai strânse cu Rusia decât alte state membre ale UE - a indicat luni că este pregătită să aprobe sancțiunile în cadrul reuniunii miniștrilor, cu condiția să primească garanții din partea Comisiei Europene.

În cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de luni dimineață, Comisia a prezentat o declarație prin care anunța că este „pregătită să continue discuțiile cu Ucraina privind livrările către Europa prin sistemul de gazoducte din Ucraina”.

Declarația, obținută de Reuters, menționa și faptul că executivul european este dispus să implice Ungaria și Slovacia în acest proces. În afară de aceste discuții, nu era clar ce a obținut exact Ungaria, deoarece nu a fost menționată explicit reluarea fluxurilor de gaz rusesc.

În weekend, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru Bloomberg că este dispus să semneze un contract pentru tranzitul gazului azer prin Ucraina către UE. Anul trecut, Baku a încercat să intermedieze un acord pentru continuarea fluxurilor rusești către UE sau pentru a le înlocui cu gaz azer, dar aceste inițiative au eșuat. Azerbaidjanul dispune de capacități limitate de producție suplimentară de gaz.

„Comisia va aborda Ucraina pentru a solicita asigurări privind menținerea transferurilor de petrol prin conductele către UE,” se mai arată în declarație.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, s-a declarat mulțumit de garanțiile oferite de Comisie.

„Comisia Europeană s-a angajat să protejeze gazoductele și conductele de petrol care conduc către statele membre ale Uniunii Europene,” a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mărfuri/FOTO: Freepik
Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves

pixel