Ungaria sfidează UE: Prelungirea sancțiunilor pentru Rusia doar cu prețul unor concesii majore

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parlamentul de la Budapesta
Parlamentul de la Budapesta
Ungaria condiționează reînnoirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei de eliminarea unor persoane de pe listă și de garanții privind tranzitul gazelor prin Ucraina.

Ungaria dorește eliminarea a opt persoane de pe lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei și cere noi garanții privind negocierile pentru tranzitul gazelor prin Ucraina înainte de a accepta reînnoirea măsurilor restrictive, au declarat diplomați europeni.

Sancțiunile UE împotriva Rusiei – impuse ca răspuns la războiul Moscovei împotriva Ucrainei – trebuie reînnoite la fiecare șase luni printr-un vot unanim, iar Budapesta a folosit adesea aceste ocazii ca pârghie de negociere, transmite Reuters.

Luni, ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, a scris pe Facebook că Budapesta „nu va fi de acord cu graba” în prelungirea sancțiunilor împotriva persoanelor vizate.

Regimul de sancțiuni al UE împotriva Rusiei are două componente, care sunt supuse reînnoirii la date diferite: unul vizează măsuri economice, iar celălalt include o listă de peste 2.400 de persoane și entități supuse înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie.

Diplomații europeni nu au dezvăluit identitatea persoanelor pe care Ungaria dorește să le elimine de pe listă, din cauza caracterului confidențial al discuțiilor.

Reprezentanța permanentă a Ungariei la UE a refuzat să comenteze.

În ianuarie, Budapesta – care a menținut relații strânse cu Moscova pe durata războiului – a blocat reînnoirea sancțiunilor economice, care includ înghețarea activelor băncii centrale a Rusiei. Acordul a fost deblocat după ce Comisia Europeană a acceptat să includă Ungaria în discuțiile privind reluarea tranzitului de gaze spre UE prin Ucraina.

Fluxurile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite la 1 ianuarie, după expirarea contractului de tranzit dintre Ucraina și gigantul rus Gazprom.

Szijjártó a declarat luni că Bruxelles-ul nu și-a respectat angajamentul anterior, întrucât Budapesta nu a fost invitată la o întâlnire privind tranzitul gazelor, la care au participat doar Slovacia și Ucraina.

Comisia Europeană a precizat că intenționează să includă Ungaria în aceste discuții.

„Această întâlnire a fost planificată în acest format. Comisia rămâne pregătită să implice Ungaria în discuțiile privind sursele alternative de aprovizionare și rutele de transport spre Europa”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Donald Trump

Motivul pentru care Trump vrea mineralele rare ale Ucrainei

Donald Trump cere despăgubiri de la Ucraina și un acord...

Bani, lei / Foto: Agerpres
Foto: pexels.com
foto: pexels.com
Parlamentul de la Budapesta
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump

pixel