Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Refuzul este motivat de cele două țări prin faptul că această alternativă ar fi prea costisitoare.
Livrările prin Ucraina ale Lukoil, cel mai mare exportator de petrol din Rusia, au fost întrerupte în iulie, ca urmare a interdicției autorităților ucrainene ca Lukoil să utilizeze conducta Druzhba, care leagă Rusia de Europa de Est.
La începutul acestei luni, Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să intervină și să medieze problema, deoarece reprezintă o amenințare la adresa securității aprovizionării celor două țări.
Acestea resping însă propunerea Comisiei Europene de a utiliza capacitatea neutilizată a conductei JANAF Adriatic din Croația.
"Croația pur și simplu nu este o țară fiabilă pentru tranzit", a declarat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. "Prețurile tranzitului de petrol din Croația au fost majorate de cinci ori de la izbucnirea războiului din Ucraina".
"Este o declarație profund ofensatoare din punct de vedere politic la care nu ne așteptam din partea reprezentantului țării la ale cărei mișcări rău intenționate răspundem de mult timp cu extremă reținere și moderație", a declarat ministrul de externe al Croației, Gordan Grlic Radman.
Slovacia, a cărei rafinărie Slovnaft, deținută de Ungaria, preia deja o parte din petrol prin JANAF, a declarat vineri că a primit o scrisoare de la guvernul croat prin care se oferă să asigure aprovizionarea.
"Dar pentru ce preț? Ce capacitate? Nimeni nu știe asta", a declarat ministrul slovac de externe Juraj Blanar.
Slovacia dorește ca executivul european să determine Ucraina să restabilească pe deplin fluxurile din Rusia, dar a declarat că va căuta și o altă soluție în cazul în care Comisia nu acționează.
În urma invaziei Rusiei din 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol către statele membre în încercarea de a câștiga independența față de combustibilii fosili ruși, dar a acordat o derogare Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe pentru a găsi rute și aprovizionări alternative.
Alți furnizori ruși exportă țiței prin Ucraina
Fluxurile de la alți furnizori ruși decât Lukoil prin Druzhba au continuat.
Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat că Ucraina a confirmat că petrolul Lukoil care trecea prin Ucraina era deja deținut în acel punct al călătoriei de alte entități și, prin urmare, sancțiunile nu i se aplică, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la cauza întreruperii fluxului.
În ciuda discuțiilor prelungite privind taxele de tranzit, JANAF din Croația și MOL din Ungaria au reușit să semneze un contract pe un an, în mai 2023, privind un acord de transport și depozitare pentru 2,9 milioane de tone de țiței pe conducta adriatică către rafinăriile ungare și slovace ale MOL.
Vineri, Ungaria s-a plâns, de asemenea, că Croația nu a reușit să investească în consolidarea capacităților și nu a demonstrat niciodată cifra pe care a dat-o pentru capacitatea maximă de tranzit a conductei sale.
Janaf a respins acuzațiile într-o declarație, afirmând că a investit în permanență în sistemul său de transport-stocare.
Aceasta a declarat că și-a testat capacitățile de transport pe secțiunea spre Ungaria împreună cu MOL și a demonstrat că poate transporta lunar 1,2 milioane de tone de țiței.
"Este total neadevărat că Janaf și-a majorat tarifele în ultimii trei ani", se arată în declarație.
"Janaf este pregătită atât din punct de vedere tehnic, cât și organizatoric pentru a furniza rafinăriilor din Europa Centrală cantități suficiente de petrol pentru funcționarea la capacitate maximă. Acesta este motivul pentru care sperăm că vom găsi o soluție satisfăcătoare pentru continuarea parteneriatului pe termen lung prin discuții deschise și cooperare", a precizat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...