Ungaria vrea să extindă domeniul de aplicare a plafonării prețurilor

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O propunere în curs de analiză
O propunere în curs de analiză
Guvernul ungar ar putea extinde în următoarele săptămâni domeniul de aplicare a plafonării preţurilor la combustibili şi alimentele de bază, a anunţat vineri premierul Viktor Orban, la postul public de radio, transmite Reuters.

În septembrie, rata inflaţiei în Ungaria a urcat la peste 20%, depăşind aşteptările pieţei, în principal ca urmare a unei creşteri cu 35,2% a preţurilor la alimente şi cu 62,1% a preţurilor energiei.

"Toate aspectele politicii economice" trebuie să acţioneze pentru obiectivul de reducere a creşterii preţurilor sub 10% până la finalul lui 2023, inclusiv posibila extindere a plafonării preţurilor la unele bunuri. "De aceea, în următoarele săptămâni, vom lua continuu decizii privind extinderea listei produselor reglementate la nivel central cu unele noi", a declarat Orban.

Acesta a adăugat, fără să dea amănunte suplimentare, că "vor fi noi produse ale căror preţuri vrem să le stabilim la nivel central, aşa cum este deja cazul la şase tipuri de alimente de bază".

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca rata medie a inflaţiei să crească la 15% în 2023, de la un nivel de 14% aşteptat în 2022, creşterea preţurilor urmând să depăşească ţinta Băncii Centrale a Ungariei de 2% - 4% chiar şi în 2024.

În septembrie, Guvernul Ungariei a decis să prelungească plafonarea preţurilor la combustibili şi alimentele de bază după 1 octombrie, când urma să expire această măsură. 

Citește și Mihaly Varga: Ungaria "are şanse mari" să evite recesiunea

Chiar dacă avansul economiei va încetini anul viitor, ritmul de creştere va accelera din nou din semestrul doi din 2023, a dat asigurări Varga.

Acesta a adăugat: "Conform calculelor noastre, creşterea economiei ungare va fi anul acesta de aproximativ 4,5%. Nivelul ridicat al investiţiilor şi piaţa solidă a forţei de muncă continuă să sprijine economia, deşi nivelul ridicat al consumului ar urma să se atenueze din cauza inflaţiei ridicate".

Oficialul ungar a explicat că "nu se observă efecte negative ale războiului asupra datelor privind piaţa muncii. Cererea pentru angajaţi a rămas solidă şi în trimestrul trei din 2022".

"Spre deosebire de alte state membre UE, Ungaria are şanse mari să evite recesiunea, cu un avans al economiei de aproximativ 1%, urmând ca în 2023 sau în 2024 să revenim la ritmul anterior de creştere, de aproximativ 4%", a declarat ministrul de Finanţe. Citește mai departe AICI

Citește și Ungaria extinde până pe 30 iunie 2023 îngheţarea dobânzilor la creditele ipotecare

De asemenea, îngheţarea dobânzilor a fost extinsă, urmând să se aplice şi contractelor ipotecare care nu sunt subvenţionate de stat, cu o dobândă fixă, pentru o perioadă maximă de cinci ani, a adăugat Marton Nagy.

Oficialul a explicat că prin această măsură vor fi protejate 350.000 de familii, care nu vor trebui să achite "suprataxe". Astfel, familiile vor economisi 80 miliarde de forinţi (191,3 milioane de euro) anul acesta şi peste 60 miliarde de forinţi în 2023. Fără aceste măsuri, creşterea accelerată a dobânzilor ar fi dus la majorarea plăţilor ratelor lunare cu 55%, a declarat ministrul.

Acesta susţine că Executivul trebuie să continue introducerea unor măsuri extraordinare şi semnificative pentru protejarea familiilor, în urma inflaţiei ridicate. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel