Unii locatari ai blocurilor vor fi scutiți de la plata unor cheltuieli
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Administrator de bloc / Foto: Arhivă
Administrator de bloc / Foto: Arhivă
O nouă modificare legislativă care vizează Legea Asociațiilor de proprietari se află pe masa de lucru a senatorilor.

Noa modificare îi vizează pe locararii apartamentelor situate la subsol, demisol, parter și mezanin ar putea fi scutite prin lege de la plata cheltuielilor cu funcționarea liftului, având în vedere că nu folosesc acest serviciu. Deși cadrul legislativ actual prevede această posibilitate, în realitate, în prea puține blocuri se întâmplă acest lucru. Totul se datorează faptului că decizia scutirii de cheltuială trebuie luată în baza hotărârii adunării generale a asociației de proprietari.

Un nou proiect de lege, aflat în dezbatere la Senat, propune modificarea și completarea Legii nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Inițiatorii proiectului de act normativ argumentează că legislația în vigoare prezintă neconcordanțe în privința regimului juridic al obligativității de a contribui la plata cheltuielilor pentru consumul de energie electrică al lifturilor, fără a ține cont de particularitățile specifice fiecărui tip de proprietate.

"Deși Legea nr. 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor mai sus menționate, oportunitatea acestei decizii aparține, exclusiv, adunării generale a asociației de proprietari, scutirea nefiind aplicată automat. Pentru a armoniza cadrul legislativ în materie și a adopta o soluție unitară și nediscriminatorie pentru proprietarii condominourilor, reamintim prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările și completările ulterioare, care la art. 654 stipulează faptul că „(1) În lipsa unor prevederi legale sau înțelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune, în proporție cu cota sa parte. (2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă,” se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Modificări legislative propuse

Proiectul de lege intervine asupra articolului 75, alin. (5), pentru a exonerara de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea liftului persoanele care locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 în clădirile fără mezanin. Textul modificat va avea următorul cuprins:

"Prin excepție de la prevederile alin. (4), sunt exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 în clădirile fără mezanin."

Citește și: Viața la bloc. Situația în care proprietarul riscă amenzi de mii de lei

Impactul propunerii legislative

Inițiatorii consideră că această modificare este oportună deoarece utilizarea liftului de către un număr limitat de persoane din condominiu trebuie reflectată în costul cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea acestuia. Astfel, locatarii care nu folosesc liftul nu ar trebui să suporte cheltuielile asociate acestui serviciu.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament și să fie promulgat de Președintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare. Aceasta ar reprezenta o schimbare semnificativă pentru locatarii care locuiesc la subsol, demisol, parter și mezanin, eliminând o povară financiară pentru un serviciu pe care nu îl folosesc.

Reacții și așteptări

Dezbaterea acestui proiect de lege vine în contextul în care multe asociații de proprietari nu aplică scutirea de la plata cheltuielilor cu liftul, în ciuda prevederilor legislative existente. Adoptarea modificării propuse ar asigura o aplicare unitară și echitabilă a cheltuielilor în cadrul condominiilor, eliminând necesitatea ca decizia să fie luată de adunările generale, care pot fi influențate de diverși factori.

În concluzie, propunerea de modificare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor ar putea aduce claritate și echitate în privința cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru lift, reflectând mai corect utilizarea efectivă a acestui serviciu de către locatari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel