Uniunea Europeană anunță norme climatice mai moderate pentru sectorul agricol

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Agricultura / Sursa: Freepik.com
Agricultura / Sursa: Freepik.com
Comisia Europeană a recomandat marți ca UE să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040 dar a temperat condițiile impuse sectorului agricol.

Cu toate că poate părea un obiectiv ambițios, executivul UE a redus restricțiile referitoare la agricultură, ca răspuns la protestele din ultimele săptămâni ale fermierilor, afectați printre altele, de normele ecologice ale UE.

Un proiect anterior al acestui obiectiv UE prevedea că agricultura ar trebui să reducă emisiile non-CO2 cu 30% până în 2040 față de nivelurile din 2015, pentru a se conforma obiectivului general privind clima. Această prevedere a fost eliminată din proiectul final.

"Trebuie să ne asigurăm că avem o abordare echilibrată", a declarat comisarul european Wopke Hoekstra în Parlamentul European, în timp ce a prezentat propunerea. "Majoritatea cetățenilor noștri văd efectele schimbărilor climatice, doresc protecție, dar sunt, de asemenea, îngrijorați de ceea ce implică acest lucru pentru mijloacele lor de trai."

Propunerea de marți va da startul unei dezbateri politice asupra obiectivului, dar va depinde de noua Comisie și de noul Parlament European, format după alegerile europene din iunie, să adopte obiectivul final.

Sondajele de opinie arată că alegerile ar putea duce la o schimbare majoră spre partidele de dreapta în Parlamentul European, ceea ce ar putea îngreuna adoptarea unor politici climatice ambițioase.

Comisia a declarat că UE ar trebui să stabilească un obiectiv la nivelul întregii economii pentru anul 2040 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% față de nivelurile din 1990.

Scopul este de a menține țările Uniunii Europene pe drumul cel bun între obiectivul actual al UE în materie de climă pentru 2030 și obiectivul pe termen lung de a atinge un nivel net zero de emisii până în 2050.

Un al doilea document al UE, publicat tot marți, a prezentat planurile de captare și stocare a sute de milioane de tone de emisii de CO2 până în 2050 - unul dintre numeroasele domenii care necesită investiții uriașe în noi tehnologii.

Obiectivul pentru 2040 ar urma să transforme mixul energetic al Europei, prin eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune și reducerea cu 80% a consumului total de combustibili fosili și înlocuirea acestora cu energie regenerabilă și nucleară.

UE și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 33% în 2022, față de nivelurile din 1990.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com

pixel