Uniunea Europeană mai are gaze naturale pentru șase săptămâni
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Uniunea Europeană va îngheța activele lui Vladimir Putin
Uniunea Europeană va îngheța activele lui Vladimir Putin
În cazul în care Bruxelles-ul decide să blocheze importurile de gaze naturale din Rusia, ca răspuns la un evantual atac lansat de armata lui Vladimir Putin asupra Ucrainei, Uniunea Europeană va dispune de rezerve de ”aur albastru” doar pentru câteva săptămâni.

Instalațiile europene de stocare subterană (UGS) ar putea rămâne fără gaze în doar șase săptămâni dacă țările europene decid să blocheze aprovizionarea cu gaze din Rusia, potrivit unui raport al companiei britanice de consultanță Wood Mackenzie. În orice scenariu geopolitic, Uniunea Europeană riscă să întâmpine iarna 2022-2023 cu depozitele aproape goale. 

"Dacă toate fluxurile de gaz din Rusia s-ar opri astăzi, rezervele de gaze existente s-ar epuiza în șase săptămâni. Prăbușirea cererii ar fi masivă și, dacă întreruperile s-ar prelungi, rezervele de gaze nu ar putea fi refăcute pe perioada de vară", atrag atenția analiștii WoodMac. În acest caz, Europa s-ar confrunta cu o situație pur și simplu catastrofală, cu o capacitate de stocare aproape nulă iarna viitoare.

Cu toate acestea, analiștii firmei de consultanță se îndoiesc că politicienii europeni ar fi de acord cu blocarea importurilor din Rusia - UE pur și simplu nu ar fi capabilă să găsească, în timp record, volume alternative pentru a înlocui gazul rusesc, care, potrivit calculelor Wood Mackenzie, acoperă 28% din cererea anuală a Europei.

"Acest scenariu evidențiază cât de dependentă a devenit Europa de gazul rusesc" și rolul pe care trebuie să îl joace diplomația pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă, notează compania.

Citește și Ursula von der Leyen: Nu exclud ca preţurile la gaze să rămână ridicate pentru o perioadă

Citește și Gaze naturale la un preț incredibil. Ofertă greu de REFUZAT!

Wood Mackenzie se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia să crească cu 20% în următoarele luni față de minimele din ianuarie. Europa are nevoie de combustibil suplimentar nu doar pentru a supraviețui acestei ierni, ci și pentru a se pregăti pentru următoarea. Dar chiar și în situația în care gazul rusesc va continua să curgă în lunile de primăvară și vară, dar nu se va da drumul la livrări prin gazoductul Nord Stream 2, Europa va începe iarna 2022-2023 cu rezerve minime.

Dacă tranzitul prin Ucraina va fi totuși întrerupt, pentru a se salva de ”haosul energetic”, Europa va trebui să se bazeze pe toate soluțiile posibile: redirecționarea de către Rusia a livrărilor rusești prin conducta Yamal-Europa prin Belarus și Polonia, reducerea consumului de gaze și punerea în funcțiune a centralelor nucleare și pe cărbune scoase de la naftalină, creșterea producției de gaze în Norvegia și Olanda și reorientarea cumpărătorilor din Asia către cărbune în locul gazului natural lichefiat (GNL).

"Rusia are, de asemenea, multe de pierdut - nu în ultimul rând reputația sa de furnizor de gaze de încredere și Nord Stream 2, care riscă să devină un "elefant alb". Dacă Europa decide să renunțe la gazul rusesc, ar fi un semnal pozitiv pentru producătorii de GNL din SUA, Qatar și nu numai", conchide Wood Mackenzie în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel