Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Conform acestui plan, elaborat pe fondul creşterii masive a investiţiilor chineze în ţările UE, executivul comunitar va investiga investiţiile străine în sectoare esenţiale pentru protejarea intereselor strategice ale Europei din domeniul tehnologiilor.
Cecilia Malmstrom a spus că discuţiile tripartite în vederea găsirii unui compromis pe care Parlamentul European şi Consiliul UE să îl poată accepta au fost extrem de constructive, rămânând în discuţie doar câteva aspecte.
''Nu avem un acord, dar avansăm. Există o mare probabilitate să încheiem discuţiile înainte de finalul anului'', a declarat Malmstrom înaintea unei reuniuni cu miniştrii comerţului din statele membre ale UE.
România a avut rezerve
Reprezentanta CE a precizat că această iniţiativă nu este una 'anti-China', aşa cum se teme Italia, care încearcă să aibă legături mai strânse cu Beijingul în domeniul investiţiilor.
Europarlamentarii încearcă să extindă lista sectoarelor esenţiale, precum media şi nanotehnologiile, care să determine investigaţii. Marea Britanie şi România au avut rezerve, dar în această săptămână au apărut noi dubii legate de poziţia Italiei.
Mecanism de screening
Ministrul austriac al economiei Margarete Schrambock, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-a exprimat la rândul său optimismul. ''Continuă discuţiile cu italienii. Ce avem până acum este o soluţie foarte bună şi sunt convinsă că aceasta va fi aprobată'', a spus Schrambock.
Reprezentantul Italiei, Michele Geraci, a declarat că Roma sprijină principiul unui mecanism de screening asupra investiţiilor, dar a subliniat că actuala propunere, în care ţărilor li se cere să facă schimb de informaţii cu Comisia, încalcă dreptul ţărilor de a decide dacă doresc sau nu să blocheze o investiţie.
Comisarul european Cecilia Malmstrom a explicat însă că decizia finală asupra oricărei investiţii va reveni statelor membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...