Uniunea Europeana va avea Poliție Financiară
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Politia financiara este ceruta de deputatii europeni
Politia financiara este ceruta de deputatii europeni
Uniunea Europeană ar trebui să se doteze cu o forţă de poliţie care să investigheze cazurile de evaziune fiscală şi infracţiuni financiare, relevă un raport adoptat miercuri de Comisia specială pentru infracţiuni financiare şi evaziune fiscală a Parlamentului European (TAX3), care acuză şapte state membre că sunt adevărate paradisuri fiscale, relevă un comunicat al legislativului european. 

Raportul este rezultatul unui an de activitate a TAX3, comisie creată în urma dezvăluirilor privind cazuri de evaziune fiscală precum Luxleaks şi Panama Papers. 

TAX3 a ajuns la concluzia că statele UE nu au luat măsuri suficiente pentru a depăşi lacunele existente în reglementarea fiscală, iar multe ţări membre au arătat o ''lipsă de voinţă politică pentru a combate evaziunea fiscală şi infracţiunile financiare''. 

Aflate sub presiunea dezvăluirilor apărute în presă, statele membre au aprobat în ultimii ani unele reforme pentru reducerea evaziunii fiscale, dar au blocat cele mai importante măsuri de revizuire referitoare la o bază fiscală comună. 

Lipsa dorinţei de reformă este cauzată, în parte, de faptul că unele dintre cele 28 de state membre ''au caracteristici ale paradisurilor fiscale şi facilitează planificarea fiscală agresivă'', arată raportul citat, care menţionează în această privinţă Luxemburgul, Belgia, Ciprul, Ungaria, Irlanda, Malta şi Olanda. 

Citește și: Încă o bancă scandinavă, afectată de scandalul spălării de bani

''Europa are o gravă problemă cu spălarea banilor şi fraudele fiscale'', a declarat eurodeputatul socialist Jeppe Kofod, care a participat la elaborarea raportului. 

Documentul, susţinut de principalele grupuri politice din Parlamentul European, va fi supus la vot în plen în următoarele săptămâni. 

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. 

Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...


pixel