Unul dintre cele mai vechi vaccinuri din lume, arma împotriva COVID

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Un studiu însă a fost absolut fascinant
Un studiu însă a fost absolut fascinant
Un grup internațional de cercetători a anunțat primele rezultate ale unor studii clinice privind eficacitatea vaccinului BCG, unul dintre cele mai vechi seruri din lume, împotriva Covid-19. Un studiu efectuat în Statele Unite pe diabetici a demonstrat un efect benefic real. O nouă armă împotriva Covid-19? Mai ales pentru diabetici?

Timp de trei zile, până vineri inclusiv, Institutul Pasteur din Lille, în nordul Franței, a găzduit cel de-al treilea Congres internațional al BCG, acronimul pentru bilioza lui Calmette și Guérin. Primul a avut loc în 1948 la Paris. BCG este, în primul rând, vaccinul vechi de un secol folosit împotriva tuberculozei.

Dar de un an și jumătate, vreo cincisprezece țări s-au concentrat pe verificarea potențialul anti-Covid al serului. Numeroși specialiști au fost invitați la Lille pentru a analiza progresele științifice realizate, la inițiativa profesorului Camille Locht, director de cercetare la Pasteur Lille, institut unde, de un secol, se păstrează tulpinile originale de BCGl.

”În munca noatră am pornit de la o serie de observații care demonstrau că minorii vaccinați erau protejați de alte boli respiratorii infecțioase", a explicat Camille Locht. Lucru valabil cu precădere în Africa, unde rata de vaccinare BCG este foarte mare.

Citește și Originea SARS-CoV-2. S-au găsit dovezi! Totul este foarte clar acum

Această eficiență împotriva altor boli înrudite pare să fie o specificitate a vaccinurilor vii, precum BCG. Imunitatea poate avea memorie", spune cercetătorul. Credem că acest mecanism de adaptare este cel care ne permite să fim eficienți.

Diferite studii 

Au fost efectuate mai multe studii clinice pe diferite grupuri de vârstă. Unele cu rezultate bune, altele nu. Spre exemplu cel realizat în Emiratele Arabe Unite pe lucrătorii din domeniul sănătății arată încurajator. "Infecția cu virusul SARS-CoV-2 să scadă odată cu vaccinarea, dar cercetările trebuie continuate", spune Camille Locht.

Un pic mai solid este studiul condus de Nigel Curtis, specialist australian în boli infecțioase. El a reușit să dezvolte un studiu clinic pe scară largă în cinci țări: Australia, Brazilia, Spania, Marea Britanie și Țările de Jos. "Observăm lucruri diferite în ceea ce privește răspunsurile imunitare. Lucrăm mai departe”, anunțat Curtis. 

Speranță pentru diabeticii de tip 1

De fapt, în Statele Unite, studiile au oferit cele mai spectaculoase concluzii. Inițial, studiul, care a început în urmă cu doi ani cu diabetici de tip 1, nu a vizat Covid. Și apoi, odată cu apariția epidemiei, a fost reorientat", spune Camille Locht. După trei vaccinări, am observat că BCG asigură de data aceasta o protecție de 100%". Acesta este un epilog care menține vie speranța.

"Dacă BCG reușește să demonstreze o eficacitate reală, va fi util pentru viitoarele epidemii de virusuri respiratorii", spune cercetătorul. Cu cât avem mai multe vaccinuri, cu atât va fi mai puțin dificil să combatem epidemia la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...


pixel