Urgie peste Europa. O ”cupolă de căldură” se deplasează spre nordul continentului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
VAlul de căldură spre deplasează spre nordul continentului european
VAlul de căldură spre deplasează spre nordul continentului european
Noaptea de vară dintre marți spre miercuri, răcorită de briza mării pe coasta franceză a Mediteranei, s-a transformat acum într-un infern climatic, când o rafală puternică de vânt fierbinte a ridicat temperaturile de la 22 de grade Celsius la 37 de grade Celsius în decurs de numai trei ore. 

Acest fenomen atmosferic rar, cunoscut sub numele de explozie de căldură, a avut loc pe fondul unui val de căldură care a debutat în Spania la începutul acestei săptămâni și care acum se deplasează spre nord, aducând o vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului în Franța și în Marea Britanie.

Valul brusc de miercuri dimineață a depășit recordurile de temperatură din luna iunie pentru Capul Ursului din Franța și este a treia cea mai mare temperatură înregistrată vreodată acolo. Ceea ce o face și mai izbitoare este faptul că nu a fost înregistrată în mijlocul zilei, ci mai degrabă la ora 2:26 dimineața, a declarat meteorologul Meteo France Gaetan Heymes.

Căldura extremă este, de asemenea, neobișnuită prin durata sa: în timp ce valurile de căldură durează, de obicei, una sau două zile la apogeu, acesta este prognozat să fie prezent în Spania timp de aproximativ cinci zile. Acest lucru se datorează faptului că este vorba de un "dom de căldură", un sistem de presiune înaltă de aer cald care planează în atmosferă deasupra Europei și care este atât de mare încât împiedică sistemele mai reci să se deplaseze. 

Cupolele de căldură sunt intensificate de schimbările climatice, care la rândul lor sunt alimentate de emisiile de gaze cu efect de seră. Oamenii de știință nu mai studiază dacă încălzirea planetei afectează intensitatea unui val de căldură, ci mai degrabă cu cât de mult. 

Un val de căldură atât de devreme în an a obligat școlile să ia măsuri pentru a proteja copiii. Unele regiuni din Spania au redus orele de predare în această săptămână, iar Franța a închis vineri unele școli. Copiilor înscriși în școlile primare și gimnaziale din zonele considerate cu risc ridicat li s-a permis să rămână acasă, a precizat ministerul francez al educației într-o declarație. Citește mai mult pe RADIODCNEWS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei

pixel