Urmează șase luni dificile. Ce este de făcut? Bogdan Mugescu vine cu câteva sfaturi pentru români

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Chiar dacă pare imposibil, dar ceva tot se poate face
Chiar dacă pare imposibil, dar ceva tot se poate face
EXCLUSIV
Analistul economic Bogdan Mugescu a explicat, în cadrul emisiunii D'Economic News, cu Alex Vlădescu, de ce vor urma șase luni dificile și ce trebuie să facă românii în această perioadă. 

Se știe deja că salariile bugetarilor vor fi înghețate, că, deocamdată, nu se poate pune problema majorării unor sporuri, că angajările la stat vor fi stopate. Cum s-a ajuns aici? 

”În primul rând au fost foarte multe angajări făcute la stat în perioada 2020-2023. Pe de o parte a existat acea extindere a aparatului de stat cumulat cu creșterea salariilor în sistemul public, care a fost una semnificativă în ultimii trei-patru ani, foarte multe salarii în foarte multe sectoare au crescut, de la învățământ, medicină, funcționari, plus majorările de sporuri efectuate. Și deficitele sunt mai mari pentru economia României, deficitul de cont curent, investițiile publice care merg bine, dar destul de lent, neabsorbția banilor din PNRR în ritmul pe care și-l doreau autoritățile, poate și companiile”, a enumerat analistul economic.

Desfășurare furibundă de a risipi banul public

Acest prim pas prin care se reduc aceste cheltuieli, a apreciat invitatul lui Alex Vlădescu, ”este o primă variantă de a mai strânge o gaură la curea, pentru că a fost o desfășurare furibundă de a risipi banii publici în ultimii doi-trei ani. Am avut și perioada pandemică și atunci s-au cheltuit, din nou, bani foarte mulți pe motiv de urgență și cred că un motiv pentru care statul a colectat mai puțini bani la buget în această primă perioadă este că foarte multe companii au ales că facă credit fiscal. Adică nu și-au plătit taxele, pentru că au fost foarte apăsate, mai ales IMM-urile, de creșterea dobânzilor creditelor bancare”, a precizat Bogdan Mugescu, precizând că aceste companii au ”preferat să țină acești bani, pentru a-și rula business-ul, pentru a-și păstra angajații, pentru a nu intra în conflict cu sistemul bancar”.

Nu va fi un uragan, dar va fi greu

Evident, a adăugat analistul, ”și consumul s-a redus destul de mult pe zona de construcții, de amenajări, unde piața este deja cu minus 30%-40%. Și mai sunt, de asemenea, câteva sectoare economice cu scăderi de peste 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce ne duce cu gândul că o să urmeze nu neapărat un uragan, dar șase luni destul de dificile pentru economia locală”

Prin urmare, ce ar trebuie să facă românii în următoarele șase luni? Pentru că la stat nu se vor mai putea angaja, pentru că angajările vor fi efectiv blocate. Pentru cei care lucrează la stat vor fi o serie de sporuri tăiate și toate salariile vor îngheța, oricum, în sistemul bugetar, a punctat Alex Vlădescu.

Să strângem rândurile. În ce sens? 

”În primul rând, în această perioadă, cel mai important element pentru un român este să-și păstreze locul de muncă. Fie că lucrează la stat, fie că lucrează în privat, dar mai ales dacă lucrează în privat, trebuie să-și facă foarte bine treabă, să fie conștiincioși, să fie dedicați, punctuali, pentru că, mai ales, întreprinderile medii și mici nu o duc bine în perioada asta. Iar dacă mai avem și o atitudine neproductivă a multora dintre angajați, lucrurile nu vor merge deloc bine. 

Este o perioadă în care noi toți trebuie să strângem rândurile, trebuie să ne gândim că de acolo de unde ne luăm salariul, adică de la compania, de la firma la care lucrăm, grija noastră este doar salariul la final de lună, dar grija angajatorilor vizează salariile tuturor celor care lucrează acolo. Deci de aceea trebuie să strângem rândurile, de aceea trebuie să fim mai implicați în activitatea profesională de zi cu zi, pentru că atitudinea noastră este vitală în această perioadă.

Măsurați de două ori înainte de a lua decizia 

Doi. Ar trebuie o și mai mare atenție a felului în care este construit și cheltuit bugetul lunar al familiei. Reducerea tuturor cheltuielilor care sunt nevitale, poate amânarea unor proiecte care necesită cheltuieli mari, cum ar fi o vacanță mai scumpă, o achiziție mai scumpă, o îmbunătățire în casă care ar putea suferi o amânare dacă nu este ceva vital. 

Apoi, cei care au mic surplus și pot economisi, să nu oprească genul acesta de activitate doar pentru că sunt îngrijorați - aceea de economisire -, dar în același timp nu trebuie să se limiteze la a pune banii la a pune banii într-un depozit bancar, ci recomand tuturor să se uite la titlurile de stat. 

Pentru mai multe detalii, ascultați întreaga emisiune 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel