Ursula von der Leyen: UE trebuie să sporească presiunea asupra Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ursula von der Leyen / Foto: Comisia Europeană
Ursula von der Leyen / Foto: Comisia Europeană
Ursula von der Leyen: UE trebuie să sporească în continuare presiunea asupra Rusiei.

Uniunea Europeană trebuie să sporească în continuare presiunea asupra Rusiei şi să sprijine Ucraina, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Reuters.

''Trebuie să menţinem creşterea presiunii pe Rusia şi vom continua, evident, sprijinul nostru nezdruncinat pentru Ucraina'', a spus şefa executivului comunitar într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson la Kiruna, în nordul Suediei.

Aflată în ţara care a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Ursula von der Leyen a spus că, de la începerea războiului din Ucraina, Rusia a tăiat 80% din livrările de gaz către Uniunea Europeană, însă blocul comunitar a compensat prin diversificarea surselor de energie.

''A fost depusă o muncă dificilă. Preţul gazului este acum mai mic decât înainte de invazia Rusiei'', a spus Von der Leyen.

Rusia a lansat în 24 februarie anul trecut o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. 

 

Vezi şi: Franţa şi Germania îndeamnă Africa să condamne agresiunea rusă în Ucraina

 

Miniştrii de externe francez şi german au îndemnat vineri ţările africane să condamne agresiunea rusă în Ucraina, insistând totodată asupra deschiderii Uniunii Europene de a-şi intensifica relaţiile cu Uniunea Africană, informează AFP.

"Este important să ne amintim (cu privire la războiul din Ucraina - n. r.) că există un agresor şi un agresat şi este important ca toţi să-i spună agresorului că el trebuie să-şi înceteze agresiunea", a declarat şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna la Addis Abeba.

"Avem interese comune, avem aşteptări faţă de prietenii noştri africani şi noi vi le-am împărtăşit", a adăugat Colonna, la finalul unei conferinţe de presă la sediul Uniunii Africane.

Acelaşi mesaj a fost transmis de omoloaga sa germană Annalena Baerbock. "Pacea în Europa este atacată (...), avem nevoie de voi, avem nevoie de Africa pentru a apăra pacea", a spus Baerbock.

Mai multe state africane s-au abţinut în martie, în timpul unui vot în cadrul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluţii care cerea ca "Rusia să înceteze imediat să recurgă la forţă împotriva Ucrainei".

"Vedem efectul acestui război rus brutal peste tot în lume şi mai ales în Cornul Africii", unde Rusia utilizează cerealele ca armă de război, blocând livrările ucrainene", a continuat Baerbock.

Cei doi miniştri, care au sosit joi în Etiopia pentru o vizită de două zile, au făcut aceste declaraţii alături de preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat.

"Vrem să intensificăm relaţia dintre UE şi Uniunea Africană", a mai spus Baerbock, care a amintit de sprijinul acordat de Germania pentru o reformă a Consiliului de Securitate al ONU, care va permite continentului african să aibă în acest for două locuri permanente.

Catherine Colonna a pledat la rândul său pentru "o mai bună integrare a continentului african la guvernarea mondială", cu o mai bună reprezentare a acestuia în Consiliul de Securitate şi un loc al Uniunii Africane în cadrul G20.

Calificând drept o "nedreptate ce trebuie reparată" absenţa Africii din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Moussa Faki Mahamat a salutat "sprijinul" Franţei şi Germaniei. Şi SUA sprijină o asemenea reformă.

După summitul Uniunea Europeană-Uniunea Africană, în urmă cu aproape un an, "vrem să continuăm să construim principiile care au fost aprobate" în vederea întăririi cooperării între cei doi parteneri, a afirmat Colonna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel