Utilizarea apelor uzate. Tanczos Barna: "Putem finanța cu siguranță proiecte-pilot”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tanczos Barna
Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat în ce măsură s-ar putea implementa, la nivel național, programul pilot de la Buzău, de folosire a apelor uzate ale orașului pentru irigații.

"Am văzut anul acesta, la această seceta care a durat luni de zile, unde se poate ajunge. Cu siguranță este nevoie de o altă abordare în ceea ce privește folosirea apei.", a precizat Tanczos Barna la conferința România Inteligentă, organizată de Antena 3 CNN. 

"Această nouă abordare trebuie să se axeze în primul rând pe eliminarea risipei, în orice domeniu, și al apei potabile și al apei folosite pentru agricultură. Avem nevoie de sisteme inteligente, moderne, de secolul XXI, care în alte țări sunt deja în funcțiune și de unde se pot inspira atât agenții economici cât și autoritățile publice, și mai ales ministerul care, prin instituțiile subordonate, trebuie să vină cu reglementări pentru a încuraja și sprijini această folosire eficientă și inteligentă a apei.

Putem finanța cu siguranță proiecte-pilot. Ceea ce am discutat cu domnul primar (n.r. din Buzău) a fost o idee de abordare diferită, față de abordările de până acum, unde apa uzată trebuia să ajungă înapoi în râu, cu anumiți parametrii.

Cu siguranță în alte state membre sunt și alte soluții deja implementate. Eu nu sunt împotriva acestora. În cazul acestui proiect, poate să însemne un prim pas, un deschizător de drum, pentru proiecte ulterioare și în alte zone.", a mai menționat ministrul Mediului.

Citește și Veşti proaste pentru cei care se încălzesc cu lemne. Barna: Piaţa liberă poate să ducă preţul la 800 de lei/mc

Piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea preţului la lemn.

"Orice intervenţie în piaţă este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune. Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele", a susţinut Tanczos.

Întrebat cum va fi ajutată industria mobilei din România să beneficieze de un preţ mai bun al lemnului, ministrul de resort a subliniat că, la momentul actual, companiile din sector au un preţ de preempţiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.


pixel