Uzina R de la Feldionara reîncepe producția de combustibil nuclear

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Uzina R Feldioara / Foto: Google Maps
Uzina R Feldioara / Foto: Google Maps
Nuclearelectrica a finalizat operaţionalizarea Filialei Feldioara în perioada ianuarie-martie 2023, ca parte a strategiei de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România, informează compania printr-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În data de 28 decembrie 2022, a fost finalizată achiziţia unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, precum şi achiziţia dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN.

Activele care au intrat în proprietatea SNN au fost închiriate către FPCU Feldioara (filială a SNN) pentru operarea şi demararea procesului de producţie. În perioada ianuarie - martie 2023, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producţie şi pregătirea instalaţiilor pentru începerea prelucrării, se precizează în comunicat.

"Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea şi dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităţilor de producţie integrată din SNN şi, în egală măsură, asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi a funcţionării optime a CNE Piteşti şi CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare, la un cost de tranzacţie avantajos. Cu proiecte de investiţii în valoare de 12 miliarde de euro pentru următorul deceniu, scopul nostru este de a consolida capacităţile nucleare şi de a oferi României o capacitate investiţională deplină", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO SN Nuclearelectrica SA.

Simultan cu operaţionalizarea Sucursalei Feldioara, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru producţia de dioxid de uraniu (UO2). În aceeaşi perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu şi livrarea cantităţilor contractate pentru a asigura începerea producţiei odată cu operaţionalizarea filialei.

Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspică (coridorul de mijloc) în condiţii optime şi într-un timp foarte scurt. Realizarea acestui transport şi aprovizionarea cu concentrat tehnic de uraniu, pentru a doua oară pe această rută, au confirmat faptul că această opţiune este una viabilă şi poate fi consolidată în viitor, subliniază comunicatul citat.

"Retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu compania americană NuScale, vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de ingineri. Realizarea acestor proiecte necesită o infrastructură solidă a ciclului combustibilului nuclear şi toate sunt suprapuse misiunii SNN de a reenergiza România cu energie curată dincolo de anii 2030", a arătat Cosmin Ghiţă.

Compania Naţională Nuclearelectrica SA, producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear, funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel