Vaccin anti-covid. Comisia Europeană, discuții avansate cu firma CureVac

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Să ajungă la toți cei care au nevoie
Să ajungă la toți cei care au nevoie
Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuţii preliminare cu CureVac pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, informează executivul european într-un comunicat de presă. Acesta este rezultatul demersurilor pozitive cu Sanofi-GSK, anunţate la 31 iulie, şi cu Johnson & Johnson, anunţate la 13 august, precum şi al semnării unui angajament prealabil de achiziţie cu AstraZeneca la 14 august.

Contractul avut în vedere cu societatea CureVac ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţări europene. Se preconizează că executivul european va dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, care vor fi furnizate după ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19. Comisia continuă să poarte discuţii intense şi cu alţi producători de vaccinuri.

"Comisia Europeană îşi respectă promisiunea de a asigura accesul rapid al europenilor şi al întregii lumi la un vaccin sigur, care să ne protejeze împotriva coronavirusului. Fiecare rundă de discuţii pe care o încheiem cu sectorul farmaceutic ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de a învinge acest virus. În curând vom avea un acord cu societatea europeană inovatoare CureVac, care a beneficiat anterior de finanţare din partea UE pentru a produce un vaccin în Europa. Totodată, continuăm să purtăm negocieri şi cu alte societăţi, în încercarea de a găsi o tehnologie care să ne protejeze pe toţi", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și Undă verde pentru vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson

CureVac este o societate europeană care desfăşoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipide. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în ultimii zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuşi poate produce propriile substanţe active pentru a combate diverse boli, potrivit comunicatului citat.

Discuţiile preliminare încheiate joi sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite. La 6 iulie, Banca Europeană de Investiţii şi CureVac au semnat un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane de euro pentru dezvoltarea şi fabricarea pe scară largă de vaccinuri, printre care şi vaccinul candidat al CureVac împotriva COVID-19.

Comisia Europeană îşi ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume şi nu numai în Europa. Din acest motiv, din 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde de euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acţiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19 şi pentru efortul global de redresare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel