Vaccinul Pfizer/BioNTech. Producătorul s-a răzgândit! Ce face
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este o hotărâre de ultimă oră
Este o hotărâre de ultimă oră
Compania farmaceutică BioNTech a anunțat o revizuire a planurilor sale, asigurând că este în stare să producă două miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 până la finele anului 2021, mult peste obiectivul inițial, stabilit la circa 1,3 miliarde de doze.

Această estimare include însă şi ''noul standard'', ce permite extragerea a şase doze de vaccin dintr-o fiolă, în loc de cinci doze până în prezent. BioNTech, ce produce acest vaccin în parteneriat cu grupul farmaceutic americană Pfizer, mizează de asemenea pe extinderea capacităţilor de producţie, inclusiv prin darea în exploatare a unităţii de la Marburg, în Germania. Această nouă fabrică va permite suplimentarea capacităţii anuale de producţie cu până la 750 de milioane de doze, dintre care circa 250 de milioane în primul semestru al acestui an.

Pfizer-BioNTech are în prezent o fabrică în Belgia, la Puurs, unde sunt produse vaccinurile destinate ţărilor Uniunii Europene, şi alte trei în SUA. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a actualizat vineri prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech, stabilind că din fiecare fiolă pot fi extrase şase doze de vaccin, dar cu condiţia folosirii unor seringi cu un volum nu mai mare de 35 de microlitri.

Citește și Vaccin anti-COVID. Rusia ”atacă” din nou. A început testele

Comisia Europeană a anunţat tot vineri o comandă adiţională pentru 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, plus 100 de milioane ca opţiune, după criticile adresate Bruxellesului că nu a comandat anterior mai multe doze din acest vaccin, primul autorizat de EMA pentru utilizare în UE. Din comanda anterioară de 300 de milioane de doze, 200 de milioane de doze sunt programate să fie livrate până în septembrie, iar 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an, potrivit Comisiei Europene.

Desfăşurarea campaniei de vaccinare este criticată în mai multe ţări europene, în special în Franţa, unde a fost iniţiată foarte lent, precum şi în Germania, unde medicii deplâng faptul că din cauza numărului insuficient de doze personalul sanitar nu este prioritar la vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel